В СОФИЯ БЕ ОТКРИТ INSAIT - ИНСТИТУТ ЗА КОМПЮТЪРНИ НАУКИ, ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ И ТЕХНОЛОГИИ

На 11 април 2022 г. бе поставено началото на едно от най-важните събития в сферата на научното развитие - създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

Институтът INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence, and Technology) е в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехнически университет в Лозана (EPFL) - и ще е част от структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Идеолог на INSAIT е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който ръководи Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. Част е от екипа, който през 2020 разработи първия език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Sliq. Вечев е възпитаник на СМГ, като впоследствие завършва компютърни науки в Simon Fraser University, Канада, и докторантура в Cambridge. Той е единственият българин, носител на два гранта на Европейския съвет за научни изследвания. Носител е на различни международни награди, сред които и "Джон Атанасов" за постижения в областта на информационните технологии. (на снимката долу)

Председател на Консултативния съвет ще е проф. Драгомир Радев, преподавател по компютърни науки в Yale University. Той е част от ръководителите на отбора по лингвистика на Съединените американски щати, който участва на Международната олимпиада, със спечелени над 20 златни медала.

“Ако INSAIT е успешен, той всъщност ще покаже пътя, по който трябва да развием региони по света, които имат голям потенциал, но нямат know-how. А това може да мотивира нови програми в ЕС. В този смисъл INSAIT е пилотен проект не само за България, но и за цяла Европа.”, споделя проф. Вечев пред Капитал. И добавя още: “имам идеята за проекта още от много млад - от 2003 г., когато подавах документи за стипендии в Cambridge. Тогава трябваше да напиша какво бих направил след 30 години и аз написах точно това - да създам център на световно ниво в България по примера на Cambridge. И вече от 3 години се занимавам много активно с проекта. INSAIT показва нa ЕС и на всяка държава, която има желание за подобен център, как реално може да се реализира. Това е и много важно за нас - България за първи път има шанс да е сред лидерите в може би най-стратегическата сфера в момента - изкуственият интелект и компютърните науки, което е изключително ценно.”

“INSAIT трябва да бъде пример за това как да се развива науката в България. (..) Институтът трябва да дърпа науката и да показва пътя, по който тя трябва да се развива. (...) Той не е само за AI, а обхваща всички елементи на информатиката и компютърните науки, като например информационна сигурност, роботика, формални методи, програмни езици, теория. Причината да не е само изкуствен интелект е, че самата му дефиниция е разтегливо понятие и вече навлиза в много различни области. Връзката между различните сфери на науката, например информационната сигурност и AI, става много силна. Затова са ни нужни всичките сфери заедно, защото са дълбоко свързани една с друга.”, поясни българинът.

Освен от държавата, институтът е финансиран и от Google, Amazon Web Services, DeepMind, SiteGround и някои от водещите предприемачи в българския технологичен сектор - Васил Терзиев, Богомил Балкански, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Светозар Георгиев и др.

INSAIT няма аналог в Източна Европа, като амбицията му е да е лидер не само в Европа, а и да се конкурира с най-уважаваните технологични университети в света. “INSAIT постигна на практика невъзможното в българската политическа действителност – успя да обедини усилията на четири правителства, които работиха за едно по-добро бъдеще на България”, каза президентът Румен Радев по време на откриването на института. Според него задачата, която си поставя INSAIT не е лека и изисква обединението на институциите, обществото и учените.

Целта е България да се превърне в световна дестинация за изследвания и иновации в технологичния сектор, с което да подпомогне извеждането на родната екосистема до по-високо ниво, на което да се конкурира с целия свят. Амбицията е страната да се установи като локация за развитие на компютърните науки, с което да привлича най-големите глобални компании, които да отварят свои центрове тук.

Видео от откриващото събитие на 11 април в София можете да гледате тук.

Източници: insait.ai, Булевард България, Forbes Bulgaria, Капитал

Тагове