Вижте как се подготвя националният отбор по биология

Тази година между 15 и 22 юли националният ни отбор по биология ще мери сили с около 70 държави на Международната олимпиада. Тази година престижното състезание ще се проведе в Техеран, Иран. А България изпраща своите делегати в лицето на: Ваня Миланова, Виктор Георгиев, Иван Георгиев и Здравко Иванов, водени от доц. Албена Йорданова, Радослав Александров и Свежанка Томова.  

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. От тогава до сега страната ни е спечелила 55 медала - 5 златни, 10 сребърни, 40 бронзови медала и 1 почетна грамота. През 2017 г. пък бе най-големият български успех в рамките на формата - пълен комплект: златен, сребърен и бронзов медали за националния отбор.

Състезателите мерят сили в теоретични и практически кръгове. Сдружението на олимпийските отбори по природни науки надникна във финалната подготовка на тазгодишния отбор. В продължение на три седмици от юни четиримата биолози решаваха задачи, правеха експерименти и различни практически задачи от всички сфери на науката, а техни ръководители са опитни преподаватели от Биологическия факултет на Софийския университет.

Вижте някои кадри от експерименталната част от подготовката на биолозите, които този път имаха задача да направят дисекция на червей и да разгледат внимателно фнкционалността на системата му. Останалите снимки - в нашата галерия, където заснехме и подготовката на разширения отбор по биология през месец април.

Всички новини, свързани с отбора по биология следете тук,
а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.
    

Тагове