ЗАПОЧВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА “ДЖОН АТАНАСОВ”

Заради разпространението на COVID-19 надпреварата ще се проведе онлайн между 19 и 22 ноември 2020 г. Очаква се да се включат рекорден брой участници - около 300 млади информатици от 16 държави

Международният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов" (IATI) е единственото международно състезание по информатика, създадено по инициатива на България, за две възрастови групи - младежка (за ученици до 15,5 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен).

Свои представители в Турнира ще имат: Русия, Румъния, България, Сърбия, Татарстан, Македония, Армения, Азербайджан, Грузия, новите участници Украйна, Белгия, Беларус, Кипър, Молдова, Сирия и Израел.     

„Новият момент тази година е, че всяка държава ще има право на официален отбор за старша и младша група. Държавите участнички в IT  надпреварата имат право и на 5 неофициални отбора. В тази връзка ще отбележа, че цялата си квота на отбори са покрили Румъния, Русия и България“, каза Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет. 

Участниците от страната ще се състезават в определеното за техния регион училище. Разгледайте съставите на отборите тук: младши и старши.

Откриването на Турнира е този четвъртък, 19.11.2020 г., от 13.00 ч. и ще се излъчва от временното студио в 309 зала на Шуменския интернет. Веднага след стартирането ще се проведе първата тренировъчна сесия. Двата състезателни дни ще бъдат в петък и събота. Тържественият ритуал по закриването ще се състои  неделя, 22.11, онлайн от 18.00 ч. Тогава ще бъдат наградени и победителите.

Тагове