ЗЛАТЕН И ТРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

 Отборът пристига утре в  20:45 ч. на Летище „София“, Терминал 2
Един златен и три бронзови медала ще придружат олимпийския отбор по информатика към България.

Младите таланти се състезаваха наред с участниците от 83 държави на 29-ата Международна олимпиада, която се проведе от 28 юли до 4 август в Техеран, Иран. С тези постижения запазваме 5-то място в класирането по медали за всички години, а от тази олимпиада, нашият отбор влезе в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега, надмина 100, само още 4 страни са постигали този успех.

Тази година отборът беше представен от :

  • Енчо Мишинев , Ямбол, МГ "Атанас Радев",  12 клас  - златен медал
  • Петър Няголов, Русе, ПМГ "Баба Тонка", 10 клас - бронзов медал
  • Виктор Терзиев, София, СМГ,  11 клас - бронзов медал
  • Радослав Димитров, Пловдив, МГ "Акад. К. Попов", 10 клас – бронзов медал

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С най-голям опит сред състезателите е Енчо Мишинев, който представя България успешно на поредица международни олимпиади. Той е на 7 място  в класирането на състезанието, а благодарение и на сегашния си златен медал се издига на престижното 18 място сред първите 100 най-добри информатици за всички времена.

Петър Няголов, Виктор Терзиев и Радослав Димитров участват в международни олимпиади от 8 клас, но през 2017-та за първи път се събират в този състав.

През 1989 нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. Kъм настоящия момент България е на пето място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, а в индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света.

Към 2017 г. участниците в МОИ са донесли на страната ни общо 100 медала: 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови медала.

проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика, на церемонията по откриването, 28.07.2017 г.

На снимката горе : проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика, на церемонията по откриването, 28.07.2017 г.

Тагове