Злато за българския отбор по астрофизика в Индия

Поредни успехи пожъна българският олимпийски отбор по астрофизика - петимата състезатели се завръщат у нас с 5 отличия (3 медала и 2 почетни грамоти) от тазгодишната юбилейна X-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 9 до 19 декември в Бубанешвар, Индия - град, в който се намира в източната индийска провинция Одиша.

Тази година астрофизиците ни премериха сили в конкуренция от над 220 участници от 42 страни от цял свят - Бразилия, Виетнам, Китай, Канада, Катар, Мексико, Русия, САЩ и други големи и малки държави, а тази година за пръв път имаше и отбор от Африка.

Национален отбор по астрофизика 2016 и техните отличия:

  • Александър Атанасов, 12 клас, МГ Плевен - бронзов медал
  • Бойко Борисов, 10 клас, СМГ София - сребърен медал
  • Виктор Мирев, 12 клас, МГ Варна - почетна грамота
  • Теодор Алексиев, 12 клас, СМГ София - почетна грамота
  • Феодор Кономаев, 11 клас, МГ Варна - бронзов медал

Стахотният успех на астрофизиците ни ги издигна и на първо място в отборното класиране - златният медал бе извоюван в тур, в чиито задачи състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране. Това е първи подобен успех за страната ни, като забележителното е, че резултатът на нашите ученци е само с 1т. по-малък от максималния възможен!

Ръководители на отбора са:

  • Никола Каравасилев - докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Ръководител на националния отбор по астрономия от 2009 г. Бивш международен олимпиец по астрономия.
  • Захари Дончев – физик в Института по астрономия при БАН. Подготвя българските отбори по астрономия за международни олимпиади и състезания от повече от 10 години.

Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Без никакво колебание може да се каже, че през тази година задачите бях изключително разнообразни и интересни и покриваха много широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Практическата и теоретична подготовка на националния отбор по астрономия и астрофизика и участието му на Международната олимпиада всяка година се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, която е поела дългосрочен ангажимент да подпомага олимпийските отбори по природни науки на България. През януари 2016 г. благотворителен концерт в НДК набра допълнителни средства, с които се подпомогна пътуването на нашия отбор в Индия.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд.

 

МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ И АСТРОФИЗИКА

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. Първото издание на олимпиадата бе през декември 2007 година в Тайланд, а държави домакини след това са Индонезия, Иран, Китай, Полша, Бразилия, Гърция, Румъния и отново Индонезия.

България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 2 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

 

Тагове