MЛАДИТЕ ФИЗИЦИ НИКОЛАЙ И СИЛВИЯ В БЛИЦ

Николай Митев и Силвия Петрова познаваме от Турнира на младите физици (IYPhT). Това е престижно отборно състезание по физика с изследователски и експериментални задачи. Николай участва на Международния турнир в Полша през 2019 г., а Силвия бе един от състезателите в националния отбор, с който ни представиха на Международния турнир в Китай през 2018 г

Ако искаш да подкрепиш олимпийците ни по природни науки, изпрати смс с текст
DMS OLYMP на номер 17 777


 

1.     Представи се в едно изречение!

Николай: Казвам се Николай Митев, от Американския колеж в София, състезател по физика и математика, организатор на разни събития, а ако бях химичен елемент, сигурно щях да бъда нещо радиоактивно.
Силвия: Силвия Петрова от Стара Загора, бивш физик, ще следвам компютърни науки (изкуствен интелект). 

2.     В момента се занимавам с ...

Н: Физика (в частност физика на кандидатстването в университет), работя върху няколко научни разработки, организирам международния фестивал FISSION, опитвам се да открия как да се наспивам без да спя и да си представя безкрайността.
С: Машинно обучение, social media marketing, един app в Play Store: БЕЛ матура - Езикови норми

3.     Как те наричат приятелите?

Н: Наричали са ме с много различни прякори: Сенатора, Митрополита, Баджанака. Но като цяло съм известен сред повечето хора като Ники Митев. Или просто Ники. А и така най ми харесва.
С: Сиса. 

4.     Най-ценното, което състезанията ми дадоха…

Н: Воля, целеустременост и състезателен дух. Научиха ме, че усиленият труд сега е много добра инвестиция за в бъдеще. Състезанията също ми дадоха възможността да работя по проекти, да обменям идеи, или просто да си говоря с перспективни и умни хора. А това е безценно.
С: Да осъзная, че работата, която влагам в нещо, е пропорционална на резултата.

5.     Последното международно състезание, на което участва

Н: Международен Турнир на Младите Физици в Полша, 2019 г.
С: Международния турнир на младите физици – Китай 2018.

6.     Първата ти мисъл в деня на олимпиада?

Н: “Време е за шоу.” 
С: „Само не термодинамика.“

7.     Кога би се отказал да решиш една задача?

Н: Когато някой друг вече я е решил.
С: Когато на следващия ден е състезанието и трябва да си лягам. И все някак се пада точно тази последна задача, която съм се отказала да реша.

8.     Какво отговаряше, когато те питаха “Когато порасна, искам да стана…”?

Н: Нито като бях малък, нито сега обвързвам този въпрос с професия. Като малък съм искал да бъда много неща, но едно от тях беше да стана безсмъртен. А с какво съм искал да се занимавам? Сигурно с нещо, което няма край.
С: Само не принцеса.

9.     А сега как отговаряш?

Н: Създател на междугалактически увеселителен парк... Защо не? :D. Истината е, че нещата доста се промениха откакто бях малък. Сега имам малко по-различни приоритети. Затова просто ще кажа, че искам да стана човек, на когото, като съм бил малък, бих се възхищавал и на когото бих искал да приличам.
С: Happy.

10.  Най-големия компромис, който правиш/си правил заради подготовката за олимпиадите?

Н: Определено най-големият компромис е сънят. Имало е случаи, в които съм работил по задачи в продължение на над 48 часа без сън. Да отидеш на международно състезание е голяма отговорност, и човек няма право на почивка. На второ място се нареждат приятелите ми. Налагало ми се е да пропускам събирания, излизания, а даже и рождени дни, за което бих искал да им се извиня.
С: Нищо не ми хрумва.  

11.  Любима история от състезание?

Н: Забърквали сме се в големи лудории по време на състезанията. Наводнявали сме банята във Физическия Факултет (провеждайки експеримент), облепяли сме стените в хотелска стая с найлонови пликове, за да може да не си личи, че сме правили експерименти в деня преди състезанието, но като цяло има една случка, която е останала на по-преден план в съзнанието ми. Вечерта след пролетното състезание във Вършец, избягахме от хотела и се качихме на един хълм да гледаме звездите. Беше невероятно.
С: Включваше една тоалетна в Китай, но не е за разказване.

12.  Аз съм малко дете. Обясни ми какво е физиката с изречение-две!

Н: Физиката е начин да погледнеш в бъдещето. Готино, нали?
С: Как колите се движат, защо балона с хелий лети нагоре, как светят лампичките на коледните елхи? Това са въпроси, които физиката обяснява.

13.  Три думи, с които би описал физиката?

Н: Какво има отвъд?
С: Това как работи?

14.  Каква е интересната и любопитна за теб нишка, която те спечели на нейна страна?

Н: Като малък имах много щури идеи. Един път даже си бях въобразил, че съм измислил perpetuum mobile. Вкъщи ме окуражаваха да творя и да реализирам различните си сглобки. По този начин се сблъсках с физиката, която ми показа, че многото ми идеи не са чак толкова...„възможни“. Вместо да ме отблъсне обаче тази наука определено спечели интереса ми. Самият факт, че не знаех толкова много, ме привличаше още повече. Така разбрах, че искам да изследвам как работи светът, за да създавам вече работещи изобретения.
С: Много отдавна... трябваше да отида до магазина да купя батерии за дистанционното. Аз настоявах да си направим батерии, защото ме мързеше да отида до магазина.

15.  С кой известен учен би искал да се срещнеш?

Н: С този, който измисли машина на времето. Така ще мога да се срещна с всички учени.
С: Мичио Каку. 

16.  Най-великото изобретение, измисляно някога…

Н: Въпросът. Какво щяхме да правим без него? Но ако става въпрос за нещо материално, определено ще кажа парната машина. Само по себе си това изобретение преобръща живота на хората. Не само че ги спасява от тежкия физически труд, но също инициира множество социални, политически и икономически промени.
С: Мозъкът. (Не е точно измислено от някого, но е най-великото). 

17.  Ако можеше да създадеш каквото и да е изобретение, какво би било то?

Н: Машина, която създава изобретения.
С: Изкуствения интелект.

18.  Най-трудната задача, с която си се сблъсквал?

Н: Теоретично да опиша правенето на айран. Оказва се, че теоретичният модел на нещо уж толкова просто, сам по себе си е изключително сложен.
С: Мен. 

19.  Любимият ти научен виц?

Н: Честно казано (малко ме е срам) не знам никакви научни вицове. Но има един анекдот, който много харесвам. 
През 18 век известният физик, математик и астроном Исак Нютон решава да инвестира на стоковата борса. В началото това начинание върви много добре и той печели големи суми. Това и кара учения да инвестира всичките си спестявания. По това време обаче на пазара се наблюдава еуфория, която води до спонтанния срив на стойността на акциите, в които Нютон е инвестирал. Той губи всичките си пари. Така изрича и крилатата си фраза: „Мога да изчисля движението на звездите, но не и лудостта на хората“.

С: - Студено ми е.
    - Отиди в ъгъла.

20.  Има ли нещо, което физиката не може да обясни?

Н: В момента определено има. Предишният анекдот много добре илюстрира това. Физиката не може да обясни субективното. Но точно пък затова светът е толкова интересен.
С: В областта на физиката: няма, просто хората не са открили как да го обяснят.

21.  Теоретична или експериментална физика?

Н: Това е все едно да избирам между това да отида до Марс на принципа проба-грешка или да стоя на земята, опитвайки се да изчисля позицията на кацане с точност до радиуса на протон. И двата подхода не са оптимални. Истината е някъде по средата. Иначе и двете са доста забавни.
С: Суперпозиция от двете.

22.  Кое според теб е най-интересното приложение на физиката?

Н: Предсказване на бъдещето. Физиката ни позволява да погледнем напред, защото знаем на какви закони се подчинява светът. Още по-интересно обаче става, когато предсказанието ни се окаже погрешно.
С: Квантовите компютри.

23.  Любимо занимание/хоби?

Н: Да разсъждавам, да чета, да работя с хора, да свиря на китара.
С: Машинно обучение (ако някой, който чете това също се занимава, да ми пише). 

24.  За какво мечтаеш?

Н: За това, което не мога да си представя.
С: В свръхчовека и утопията.

25.  Ако можеше да избираш, къде би се родил?

Н: На Марс...или в другия край на галактиката. Така поне щяхме да имаме доказателство, че извънземни съществуват.
С: Стара Загора.

26.  А кога?

Н: Или в началото на вселената, или в самия и край. А ако няма такъв, бих избрал достатъчно отдалечен момент в бъдещето, когато ще се е появила напълно нова наука.
С: 12.03.

27.  Ако можеше да вземеш едно-единствено нещо със себе си на самотен остров, какво би било то?

Н: Космически кораб.
С: Хамак.

28.  Песента, която описва настроението ти в момента?

Н: The Final Countdown на Europe. Наистина, колко още от тези въпроси остават?
С: Surface - Sunday best

29.  Кой е отговорът на всички въпроси?

Н: Числото „пи“. В своя безкраен запис то съдържа всички възможни отговори и въпроси, както и всичко, което някога се е случило и може да се случи...Какво нещо е безкрайността! Има да отговаряме на още много въпроси.
С: { } 

30.  “Мисля, следователно съществувам” - Съществувам, следователно..?

Н: ...най-вероятно не мисля. Доста малка част от това, което съществува, мисли (доколкото знаем). По-интересното нещо, което бих попитал Рене Декарт, е: „Мисля, следователно съществувам. А какво правим с компютъра?“
С: .. Се опитвам да намеря отговор на този въпрос.

31.  Кокошката или яйцето?

Н: Честно казано не знам. Ако някой е абсолютно сигурен, нека си каже.
С: Динозавърът.

32.  Последната книга, която прочете?

Н: Последната книга, която прочетох (извън задължителната учебна литература, разбира се), е „Физика на Тъгата“ на Георги Господинов. Няма много общо с физиката, но пък затова компенсира с тъга.
С: Кради като артист – Остин Клиън

33.  За какво никога не ти остава време?

Н: Да се оплаквам.
С: Да напиша домашната от училище. Дори и сега по време на коронавируса.

34.  Любим предмет в училище/университета?

Н: В лабораторията има един много готин калкулатор, който ме е спасявал в трудни моменти. Разбира се, обичам и физиката.
С: Зависи от учителя, от това, което учим, от базата, с която разполагаме, от хората в класа, от начина, по който ни изпитват. - Физическо.

35.  Благородно завиждам на....

Н: Режисьорите. Те имат пълен контрол върху това, с което се занимават.
С: Всички, които притежават някое качесто, което бих искала и аз да имам.

36.  Можеш ли да наредиш кубчето на Рубик?

Н: Мога, но не много бързо.
С: Aко гледам таблицата - пак не.

37.  Судоку или кръстословица?

Н: Судокуто е добра тренировка за ума, но от кръстословицата научаваш нещо ново всеки път.
С: Нямам никаква идея откъде хората знаят отговорите на въпросите в кръстословиците.

38.  Проза или поезия?

Н: Ето това е един от тези въпроси, на които не може да се отговори.
С: Да чета - проза. Да пиша – поезия.

39.  Театър или кино?

Н: Труден въпрос, но може би киното.
С: Кино. (Ако искам да се смея – театър).

40.  Планина или море?

Н: В двуизмерно пространство може и двете.
С: И двете заедно. Скали в морето с пещери в тях. 

41.  Какво ти предстои до края на академичната година?

Н: Да се явя за един последен път на всички състезания от учебния календар, да допринеса към организацията на фестивала FISSION, да довърша всичко свързано с кандидатстването и накрая, ако остане време, да попътувам малко, може и да открия как да се наспивам без да спя.
С: Тъй като съм waitlisted от University of Pennsylvania, ще търся лек за коронавируса, та може да ме приемат.

42.  Кого искаш да поздравиш?

Н: Всеки човек, който се припознава в думата „изследовател“.
С: Родителите ми: Екатерина Петрова и Георги Петров.

43.  Съвет към младите състезатели?

Н: Борете се. Намерете това, което ви мотивира, и го използвайте във ваша полза. Нека целта ви е самоусъвършенстване. Всяка загуба е стъпка напред, а всяка победа е знак, че се движите в правилната посока. Продължавайте натам. Търсете отговора на задачата, но не забравяйте в състезанията да търсите и себе си - това е най-ценното откритие. И разбира се, забавлявайте се.
С: На всички им трябват само още една точка. (Щях да спечеля 1-о място, ако не обърках 3 пъти, че 10^3м = 10 мм.) Забавлявайте се!

 

ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД: