2 ЗЛАТНИ И 3 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА, 2021

Петата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) и тази година се проведе виртуално, между 19 и 26 юни 2021 г. В състезанието взеха участие общо 219 ученици от 46 държави. “Поради спецификата на формата, отново вместо реален експеримент учениците използваха софтуер, с който симулираха данни за двете задачи от експерименталния кръг. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.”, разясни ръководителят на отбора гл. ас. Нено Тодоров.

Всяка държава  “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа. 

Необичайната състезателна обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 2 златни и 3 бронзови отличия!

  • Александър Пламенов Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - златен медал и втори най-добър резултат в общото класиране
  • Васил Николов Николов, 12 клас, ПЧМГ София - златен медал
  • Явор Мирославов Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов медал
  • Виктор Владимиров Василев, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 12 клас, СМГ- бронзов медал

Техни ръководители са гл.ас. Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФзФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Българският отбор на ЕОФ бе формиран от петимата най-добре представили се ученици, на база резултатите им от Националната олимпиада по физика , която се проведе в два дни - 09.05 за теоретична част, и 05.06 за експерименталната част. 

Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участваха 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 20201 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 25 медала от престижния европейски формат - 5 златни, 5 сребърни и 15 бронзови отличия. 

За нашите участници олимпиада се проведе във Физическия факултет на Софийския университет, където успоредно със състезанието течеше и подготовката на разширения отбор за Международната олимпиада по физика (IPhO). Подготовката на отбора беше водена от проф. Мирослав Абрашев, проф. Виктор Иванов и доц. Димитър Мърваков. Една от целите на подготовката е да се определи и крайния отбор за IPhO.

(На снимката долу: Разширен национален отбор по физика 2021)

След като през изминалата година Международната олимпиада по физика не се проведе, то през 2021 г. очакваме това да се случи от 17 до 25 юли. Следете ни за повече подробности и олимпийски новини, като можете да се информирате и за всички предстоящи събития за сезона в нашия Олимпийски Календар за 2021 г.

На заглавната снимка, отляво надясно: Васил, Явор, Александър П., Александър И., Виктор;

Тагове