3 медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO)

Едни от най-добрите български гимназистки по математика спечелиха 3 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). Българките завоюваха 3 бронзови отличия в конкуренция с над 200 участнички от 53 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Надпреварата се проведе присъствено в Грузия от 11 до 17 април.

Бронзовите отличия спечелиха Симона Гагарова (11 клас, СМГ), Демира Недева (11 клас, МГ Пловдив) и Мая Минкова (9 клас, СУ "Любен Каравелов", гр. Несебър). Съвсем малко не достигна за отличие на четвъртата ни участничка Ралица Марчева (11 клас, 91. НЕГ). Техни ръководители бяха Виолета Личева (Оксфорд), спечелила 3 медала за България от изданията през 2014,  2015 и 2016-а и Ивайла Радкова (Факултет по математика и информатика, СУ), която предните две години също се завърща с медали. Тази година ръководителката на българския отбор през последните три години Люба Конова, бе част от журито, което избираше и определяше задачите за олимпиадата, а от 2023 година е член на борда на EGMO. 

Това бе 13-ото издание на престижния турнир по математика за момичета, където участват и държави извън Европа, но те не влизат в крайното разпределение на медалите.

От 2012 досега българските състезателки на EGMO са спечелили 6 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти.

Тагове