3 СРЕБЪРНИ И 1 БРОНЗОВ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА ИНФОРМАТИЦИТЕ НИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА

Най-голямото и престижно състезание по информатика - Международната олимпиада, за втора поредна година се проведе онлайн. Този път най-добрите информатици от цял свят се състезаваха между 20 и 28 юни 2021 г. - виртуален домакин отново бе Сингапур, а българският отбор бе ситуиран в учебната база на МОН в Банкя.

33-ото издание на Международната олимпиада по информатика (IOI) срещна силите на над 350 ученици, от близо 90 държави от цял свят, а самите състезателни дни бяха 22 и 25 юни.

Родните състезатели поддържат изключително високо ниво, като и тази година си “тръгват” с отличия, в случая - 4 от 4 медала: 3 сребърни и 1 бронзов!

Тазгодишният български национален отбор е в състав:

  • Мартин Даниел Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово - сребърен медал
  • Виктор Ивайлов Кожухаров, 12 клас, ПМГ Русе - сребърен медал
  • Андон Ивайлов Тодоров, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Румен Миленов Михов, 11 клас, ПМГ Ямбол - бронзов медал

Докато за Румен това бе дебют на МОИ, останалите момчета имат опит на този формат. За Андон и Виктор това е второ класиране за Международната, а Мартин може да се похвали с цели 4 участия.

Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Илиян Йорданов (ФМИ на СУ). В неофициалното класиране на страните по медали тази година сме на 21 място, а по общ брой медали от всички олимпиади България запазва 5. място в света.

През 2020 г. гимназистите отново се състезаваха онлайн, като тогава добавиха 3 сребърни отличия към успехите от състезанието, тръгнало от Правец през 1989 г. в първото си издание. Следващата година за домакин на 34-ото издание се готви Индонезия, за 2023 - Унгария, а през 2024 - Египет.

За всички издания на МОИ до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 115 медала - 27 златни, 49 сребърни и 39 бронзови. Любопитен е фактът, че в топ 100 на състезателите на МОИ има общо 7 българина, като вече няколко години второто място в света се държи от възпитаника на СМГ Христо Венев, носител на 4 златни и 1 сребърен медал. С тези свои успехи той измести шуменеца Румен Христов, който заема шесто място в ранглистата.

Заглавна снимка: Емил Келеведжиев
(Отляво надясно: Румен, Андон, Виктор, Мартин)

Тагове