АБСОЛЮТНО ПЪРВО МЯСТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА ТУРНИРА НА МЛАДИТЕ ЕСТЕСТВОИЗПИТАТЕЛИ

Златно представяне за българските ученици, които безапелационно спечелиха златните медали и станаха абсолютни шампиони на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). 

Още от първия ден на надпреварата отборът ни, съставен от шестима от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология, излезе на първо място в класирането. След 6 квалификационни битки българите стигнаха заслужено до финала. Победата бе завоювана при конкуренция с 84 състезатели от над 10 държави. 

Най-младият международен турнир по природни науки тази година се проведе дистанционно от 11 до 15 август 2021 г. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

Тази година IYNT се проведе онлайн, като виртуален домакин бе Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Училището за наука бе и домакин на отборът ни по време на всички състезателни дни.

Златните български състезатели са:

  • Гео Калфов, 9 клас, ПЧМГ
  • Деница Василева, 9 клас, СМГ
  • Мирослав Минчев, 9 клас, ППМГ Стара Загора
  • Рени Паскалева, 8 клас, ПЧМГ
  • Илия Василев, 8 клас, ПЧМГ
  • Яна Атанасова, 10 клас, НПМГ

Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids). Към нашата делегация е и Златина Димитрова (Izzi Science for Kids), която е вролята на независим журиращ в турнира. 

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

Досега в седемте издания на Международния турнир българските отбори са спечелили 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала, като отличията в турнира са отборни.

Източник: MediaBricks.bg