България е домакин на Международната олимпиада по астрономия 2016

За първи път България ще бъде домакин на едно от най-престижните международни научни състезания - Международната олимпиада по астрономия (МОА). Тазгодишното издание ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в Пампорово. Очакват се около 180 гости от Европа и Азия - от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна. Учениците ще бъдат разпределени в две възрастови групи - отбори Алфа и Бета.

Впечатляващи бяха успехите на българските ученици на XX-тото юбилейно издание на МОА през 2015 г. в Русия. Стефан Иванов бе абсолютен първенец, а на родна земя младите астрономи се завърнаха с четири отличия - един златен, два сребърни и един бронзов медали.

Ежегодната олимпиада по астрономия се провежда в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен, които са в три отделни дни - съответно 07, 08 и 10 октомври. В първия тур се решават 5 или 6 теоретични задачи. Те изискват задълбочено познаване на астрономическите и физически закономерности, както и доста добра математическа култура.

Може би най-интересният кръг е практическият. В него на учениците се дават някакви реални астрономически данни, получени от истински наблюдения. Най-важното в този тур е, че учениците извършват работа, която максимално прилича на работата на професионалните астрономи. За успешното участие в него те трябва да владеят умения за обработка на данни, умения за извличане на информация от изображения, умения за работа с графики и т.н.
Последният тур е наблюдателният. Той изисква познаване на звездното небе, както и умения за работа с наблюдателна техника. В случай на облачно време, наблюдателният тур се провежда на закрито по звездни карти. Тази година това място ще е обсерваторията на връх Рожен (на снимката), която е най-голямата на Балканите.

Национален отбор по астрономия 2016:

  1. Владимира Иринчева, 10 клас ПЧМГ, гр. София
  2. Петър Димтиров, 10 клас НПМГ, гр. София
  3. Стефан Иванов, 10 клас,  ПМГ. гр. Бургас
  4. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ, гр. София
  5. Георги Александров, 10 клас, СМГ, гр. София
  6. Борис Панайотов, 9ти клас, СМГ, гр. София
  7. Калина Георгиева, 9ти клас, МГ, гр. Варна
  8. Атанас Стефанов, 10ти клас, ОМГ, гр. Пловдив

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам, като отборът винаги се завръща с поне два спечелени медала. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До 2015 г. нашите ученици са спечелили общо 71 медала: 13 златни, 23 сребърни и 35 бронзови, като само през последни 3 години са завоювани 18 медала! Много от тези даровити деца вече са професори в някои от световните астрономически центрове.

Повечe информация - на сайта на МОА 2016. Очаквайте резултати и новини около домакинството, състезанието и резултатите.

По-късно през годината предстои и Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. В началото на тази година бе организиран благотворителен концерт в НДК в помощ на астрофизиците. Целта бе успешно достигната - успяхме да съберем необходимите средства, за да могат петимата ни състезатели да представят България в Индия през декември.

Тагове