БЪЛГАРИЯ СЪБИРА 23 ДЪРЖАВИ В ПЪРВАТА ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА - EJOI 2017

| Галерия

През изминалата година олимпийските отбори по природни науки са завоювали 79 медали и почетни грамоти в седемте международни олимпиади по природни науки

29 май, София - Общо 23 европейски държави и 96 състезатели ще обедини EJOI – Първата европейска младежка олимпиада по информатика тази есен, чийто домакин е България

 

От 7 до 13 септември 2017г. ще се проведе Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics – EJOI). Събитието е създадено в страната ни и поставя началото на значима практика във всички страни в Европа. Инициатор на новото състезание е проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), a организатори освен него са Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки, софтуерната компания „Мусала Софт“ и Школата по информатика „А&Б“, гр. Шумен, и нейният създател Бисерка Йовчева. 

Олимпиадата предоставя възможност за подготовка и участие на състезатели до 15.5 - годишна възраст. „Тъй като азиатските държави имат изключителен подем в областта на информатиката, необходимостта от такова събитие в Европа е изключително голяма. Европейската младежка олимпиада по информатика цели да покаже  възможностите на младите състезатели по информатика и перспективата за подготовката им в най-ранна възраст“, коментира проф. Манев. „Събитието ще се проведе в най-подходящото за целта място – Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Интересното за тази олимпиада е, че е с автоматично оценяване, което ще представя класирането на участниците в реално време, подобно на спортните състезания“, коментира Алексей Христов, председател на СООПН.

„Международната олимпиада по информатика също започва в Правец през 1989г. Такъв тип събитие е важно не само за състезателите, но и за популяризирането на програмирането сред учениците и родителите, които биха записали децата си на курс по математика или информатика. Програмиране може да бъде преподавано още в детската градина. “, разказва Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и Председател на Съвета на развитие на СООПН.

България има впечатляваща история, свързана с провеждането на международни олимпиади и състезания по информатика. Kъм настоящия момент България е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика (МОИ), а в индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

Патрон на EJOI е Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, както и Президента на Република България г-н Румен Радев. Институционални партньори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Столична Община, Българска академия на науките в лицето на акад. Юлиан Ревалски (председател) и други.

На ежегодното прессъбитие на СООПН и тази година не пропуснахме да отбележим успехите на олимпийските отбори по природни науки на България за изминалата година. През състезателния сезон на 2016 г. талантите ни са завоювали общо 9 златни, 27 сребърни и 37 бронзови медала в огромната конкуренция на световните олимпиади и най-престижни състезания. 

А от създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 726 медала - 132 златни, 244 сребърни и 350 бронзови.

Тагове