БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ОЛИМПИАДАТА ПО ЛИНГВИСТИКА ДОГОДИНА

Инж. Александър Велинов (организатор и ръководител на отборите по лингвистика), Елена Маринова (Musala Soft), Алексей Христов (АФБ/СООПН), Лора Динева и Росица Декова (ръководители) съобщиха, че през идната 2023 г. страната ни ще бъде домакин на престижната Международна олимпиада по лингвистика. 

20-ото юбилейно издание на International Olympiad in Linguistics (IOL) ще се проведе между 21 и 29 юли 2023 г. в град Банско.

Очаква се градът да посрещне отбори от цял свят, които  ще се “социализират и ще подложат на тест умовете си в едни от най-сложните задачи в света”, споделя Велинов. Състезателните дни ще бъдат 25 и 27 юли, респективно за индивидуалния и отборния тур.

В инициативния комитет освен А. Велинов, А. Христов и Е. Маринова, участва и Божидар Божанов, Министър на електронното управление, бивш състезател по лингвистика и Председател на журито по време на IOL 2015. Организационен комитет на юбилейното издание: инж. Велинов, Галина Дамянова (МОН), гл. ас. д-р Ралица Войнова (МОН).

Нека припомним, че именно България е основател на IOL, като първото й издание се провежда през 2003 г. в Боровец, а през 2015 г. отново сме домакини, този път в гр. Благоевград. 

През 2022 г. националните ни отбори по лингвистика грабнаха 5 медала: 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови отличия, по време на 19-ата IOL на о-в Ман. 

Към 2022 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. 

Повече информация ще откриете на уебсайта на Олимпиадата, а желаещите младежи могат да заявят своето участие като доброволци тук

Тагове