СТРАХОТНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛИНГВИСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА НА ОСТРОВ МАН, 2022

Между 24 и 30 юли 2022 г. се проведе присъствено 19-ата Международна олимпиада по лингвистика в Касълтаун, о-в Ман, а българските ученици се представиха страхотно! Те спечелиха 5 медала: 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, разпределени както следва:

  • Александър Димитров, 11 клас, МГ Варна - златен медал
  • Константин Георгиев, 11 клас, МГ Русе - златен медал
  • Гергана Петрова, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Теодор Малчев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Александра Найденова, 12 клас, ГПЧЕ Перник - бронзов медал
  • Атанас Бунтов, 12 клас, МГ Пловдив
  • Магдалена Тонева, 10 клас, СМГ
  • Стилиян Петров, 11 клас, МГ Варна

2 почетни грамоти взехме на отборното състезание: България 1 (Александър, Атанас, Магдалена, Теодор) и България 2 (Александра, Гергана, Константин, Стилиян) А носител на грамота за най-добро решение на задача е Константин Георгиев.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски"); Наблюдател бе Лора Динева.

Ръководителят Ал. Велинов сподели повече за домакините: “Остров Ман е част от Обединеното краство и се намира между бреговете на Ирландия и Шотландия. Островът е известен в лингвистичните кръгове с езика си, който е келтски. Последният носител почива през 1974. Основният организатор на МОЛ 2022, Роб Теаре, е един от хората, които се опитват да го възстановят като майчин език, в момента около 2000 души на острова го говорят, но не го използват ежедневно.”

Подготовката на националния отбор се проведе в Националния STEM център в София от 07 до 19 юли. Индивидуалното състезание се проведе на 26 юли, а отборното - на 28.07.

Припомняме, че през 2020 МОЛ не се състоя, а през 2021 г. на онлайн изданието с домакин Латвия българските ученици спечелиха 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота.

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2022 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови.

 

Тагове