Българският отбор на Традиционната руска олимпиада по лингвистика, 2019

Едни от най-добрите състезатели в България взеха участие в XXIII Традиционна олимпиада по лингвистика в град Санкт Петербург от 28.02 до 05.03.2019 г. Oсвен че се справиха успешно със задачите, учениците се включиха и в културния живот на града, като разгледаха редица културно-исторически обекти. На 28.02. учениците заминаха да представляват страната ни в Русия.

Навръх 3ти март учениците се бореха със задачите от олимпиадата по лингвистика в Санкт Петербург. Те се снимаха във Висшия институт по икономика, където беше проведено състезанието, а сред останалите обекти, до които се докоснаха, са Паметника на Гогол, храма "Възкресение Христово"/ Спас на Крови, Казанска катедрала; двете сгради на Ермитажа; Царскоселски лицей, където е учил Пушкин, и др.


Групата се състоеше от 9 ученици и 2 ръководители - Веселин Златилов и Росица Декова.

Основната група ученици:

  • Йоан Саламбашев, МГ Пловдив
  • Катерина Кунева, СМГ София
  • Марко Иванов, ПЧМГ София - бронзов медал (Диплом III степен)
  • Матей Петков, НПМГ София - сребърен медал (Диплом II степен)
  • Никол Обретинчева, СМГ София

Освен тях се включиха и:

  • Здравко Иванов, СМГ София - златен медал (Диплом I степен)
  • Калоян Васев, ПЕГ Варна
  • Константин Кискинов, МГ Пловдив - сребърен медал (Диплом II степен)
  • Цветелина Стефанова, СУЕЕ Русе - бронзов медал (Диплом III степен)

Резултатите от състезанието, за разлика от познатите ни олимпиади, стават ясни около месец след края му. Очакайте повече подробности.

През първата седмица на април предстои и Националният кръг на олимпиадата по лингвистика (05-07.04., Хасково), а Международният - от 29 юли до 02 август в Южна Корея.

А ето и какви впечатления споделиха учениците от състезанието:

Йоан -   "Настаняването беше безпроблемно и всичко вървеше по план, макар и времето да беше студено. Метрото беше първото нещо, което ми направи много добро впечатление с приятния си дизайн, липса на чакане и наличие на wi-fi по време на престоя в него. През следващите няколко дни създадохме незабравими спомени в големия град. Обходихме една доста голяма част от централните площи. Нагледахме се на исторически паметници. Също така ядохме в разнообразни ресторанти. Посетихме музеи и дворци като Ермитажа, родното село на Пушкин, двореца на Екатерина Втора и т.н. Интересна част от програмата ни беше културното обогатяване с величественото традиционно руско танцувално и певческо изкуство - балета "Пепеляшка" и операта "Травиата", където останах наистина изумен от 2 неща: представленията бяха изпипани до съвършенство и формалната обстановка, която поддържаше публиката в залата. Чувството е неописуемо. Друго нещо, което не трябва да се забравя, беше замръзналата река Нева, която в моментното си състояние беше перфектно място за забавление и разходки на местните граждани. Хубаво впечатление правят и гардеробните стаи в училищата и музеите, в които си оставяш излишния багаж и връхни дрехи, за да почувстваш максимален комфорт, докато си в сградата. Състезанието беше организирано добре, а минути след приключването му влязохме в световноизвестното Hard Rock Cafe. В заключение, престоят в Санкт Петербург беше неповторим и ще остане като спомен за цял живот. "

Здравко - "Като участник за трета поредна година бях подготвен за това, което състезанието ще ми постави като предизвикателство. Но градът Петербург винаги има с какво да те изненада и винаги има как да откриеш нещо ново дори в посетените вече места - храмовете и книжарниците, кафенетата и ресторантчетата по главния булевард Невски проспект. Имахме възможност да посетим великолепния Екатеринински дворец и лицея на Пушкин в едноименния град. Зимата, естествено, не ни свари неподготвени, и въпреки студа и снега направихме вечерни обиколки из центъра. Две от вечерите бяха посветени на операта и балета в Михайловския театър и бяхме зрители на световноизвестните "Травиата" и "Пепеляшка". Пътуването ни не мина без затруднения, тъй като на връщане самолетът не можа да излети в продължение на няколко часа, но това по никакъв начин не помрачи прекрасните изживявания и ярките спомени, които се случиха по време на последното ми участие на руската традиционна олимпиада по лингвистика."

Никол - "За трети път имах щастието да посетя Санкт Петербург - и този път като участничка в Традиционната руска олимпиада по лингвистика. В няколкото свободни дни преди и след състезанието имахме възможността да се потопим в красотата на града, да разгледаме музеи и църкви, както и да видим Царско село и Екатерининия дворец. Студът не ни спря и от това да посетим два пъти Михайловския театър, където се насладихме на руските майстори на балета и операта. Тази една седмица беше едно незабравимо преживяване, изпълнено с красота, смях и предизвикателства."
 

Тагове