Българският отбор спечели един златен и три сребърни медала на Младежката балканска олимпиада по информатика

Младежите наредиха страната ни на второ място в отборното класиране сред 10 държави.

Отборът пристига в България днес следобед в ИМИ БАН.

С голям успех за българския национален отбор по информатика приключи 10-тата Младежка балканска олимпиада, която се проведе в Скопие, Македония между 19 и 22  септември 2015 г. Сред 10 държави, които се включиха в съревнованието, българските ученици се оказаха на челни позиции в класирането. Четири от общо четири състезатели бяха наградени с медали, нареждайки се на второ място след Румъния. Изключителна гордост за страната ни е златният медал, завоюван от Радослав Димитров, ученик в ОМГ Пловдив.

Подготовката и участието на отбора в олимпиадата в дългосрочен план се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на „Фондация Америка за България“.

Медалисти са както следва:

  1. Радослав Димитров, ОМГ Пловдив, 10 клас – златен медал
  2. Иво Карагьозов, МГ Варна, 9 клас – сребърен медал
  3. Добрин Башев, ПМГ "Габрово, 8 клас – сребърен медал
  4. Станислав Николов, СМГ ", 9 клас – сребърен медал

Радослав Димитров за втори път е в състава на националния отбор. Той е участвал в Младежката балканиада през 2015 г., от където има сребърен медал. Останалите състезатели за първи път са в състава на националния отбор.

Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика.

Заместник ръководител е Пламенка Христова, преподавател в Русенски Университет.

МЛАДЕЖКАТА БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

Младежката балканска олимпиада по информатика се провежда за първи път през 2007 г. в Белград, Сърбия. България е била домакин на олимпиадата четири пъти. До 2016 г. отборът е  донесъл на страната ни общо 37 медала: 10 златни, 21 сребърни и 10 бронзови. Повече информация за тазгодишната олимпиада можете да откриете тук: http://jboi2016.cs.org.mk/.

Тагове