ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА ХИМИЦИТЕ НИ НА ВИРТУАЛНАТА МЕНДЕЛЕЕВСКА ОЛИМПИАДА

Трудното състезание по химия с международен елемент трябваше да се състои в края на април в Будапеща, Унгария. През март организаторите съобщиха, че ще отложат събитието за следваща дата, а това се оказа периодът между 13 и 18 юли 2020 г., когато ММОХ се проведе виртуално с две теоретични части. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален. 

В онлайн формата участваха гимназисти от 27 държави, сред които Австрия, Саудитска Арабия, Грузия, Латвия, Китай, Русия, Украйна и други.  

Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, които спечелиха следните отличия:

  • Дамян Францов, 12 клас, СМГ  -  сребърен медал

  • Павел Николов, 10 клас, МГ Пловдив - сребърен медал

  • Георги Недялков, 11 клас, СМГ 

  • Теодор Маслянков, 11 клас, СМГ 

Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

“Международната Менделеевска олимпиада по химия е единствен по рода си образователен проект- Ежегодно събира талантливи ученици от различни краища на света, така че младите химици да изпробват знанията си и да разкрият таланта си. Турнирът е изключително сериозен - отборите са доста добре подготвени, тъй като това са именно победителите на националните ученически олимпиади. Бъдещето на  химическата наука ще се разкрие на Менделеевската олимпиада.”, каза Александър Чередник, изпълнителен директор на Фондация Andrey Melnichenko, един от съорганизаторите на събитието. 

Фондацията връчи и специална награда на абсолютният победител на ММОХ 2020 - Илья Чайка от Русия, основана на името на Валери Василевич Лунин, учредител на олимпиадата. Василевич,  академик в Руската академия на науките и бивш декан на Химическия факултет на МГУ, напусна този свят в началото на март 2020 г. на 80-годишна възраст.

Международната Менделеевска олимпиада по химия (Международной Менделеевской олимпиаде школьников по химии/ International Mendeleev Chemistry olympiad) се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а после и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. 

До момента химиците ни са спечелили 80 медала в рамките на IMChO. 

България ще участва и в 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също ще се проведе онлайн по-късно този месец, на 25 юли 2020 г. Името на специфичния формат за тази година се очаква да бъде “IChO 2020 Remote Theory”.

А през 2021 г. домакин на Менделеевската олимпиада по план остава град Будапеща.

 

Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

 

Тагове