ДВЕ СРЕБРА И БРОНЗ ЗА ОЛИМПИЙЦИТЕ ПО ФИЗИКА В ЛИСАБОН

И петимата ни национали се завръщат с отличия от Португалия, награждаването е тази вечер
Отборът се прибира в неделя, 29.07, в 23:00  ч. с полет от Мюнхен

От 21 до 28 юли 2018 г. португалската столица Лисабон бе домакин на най-голямото и важно състезание по физика за ученици - Международната олимпиада по физика, 49-о издание.  В състезанието участваха над 400 ученици от 90 държави от целия свят, сред които и България. Държавата ни е една от страните учредителки на МОФ още през 1967 г. и всяка година резултатите на националния ни отбор сами говорят за добрата целогодишна подготовка. Тази година физиците добавиха още 3 медала и 2 почетни грамоти към постиженията.

Вече две години състезателите получиха възможността да се подготвят в нова оборудвана лаборатория. Центърът за подготовка на ученици и учители предлага необходимите съоръжения за изследване и решаване на задачи.
От тазгодишното издание българските ученици се завръщат със спечелените 2 грамоти, 2 сребърни и 1 бронзови медала, като заслугата дължим и на отдадените ръководители на отбора  - проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, от Физически факултет на Софийския университет.

Националният отбор по физика този сезон бе в следния състав и завоюва отличията:

  • Георги Александров, 11 кл., СМГ, София - сребърен медал
  • Иво Петров, 10 кл., СМГ, София - сребърен медал
  • Стефан Иванов, 11 кл., ППМГ, Бургас - бронзов медал
  • Руско Русков, 12 кл., АЕГ, Бургас - почетна грамота
  • Владислав Стефанов, 12 кл., МГ Плевен - почетна грамота

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни - теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа) и практически (една или две задачи с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите се традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от отбора за Европейската олимпиада по физика в Русия през май, откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с медал.

Ако желаете да подкрепите българските олимпийски отбори по природни науки, 
изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS OLYMP на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

 

Към 2018 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 122 медала: 14 златни, 40 сребърни, 68 бронзови, както и 61 почетни грамоти. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички 49 издания на олимпиадата оттогава насам.

Всички резултати и новини от предстоящи и изминали състезания следете на нашия олимпийски календар.

Тагове