ПЕТ МЕДАЛА ЗА ФИЗИЦИТЕ НИ В РУСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

Второто издание на EuPhO отново донесе успех на всички български състезатели - един златен, два сребърни и два бронзови медала

Между 28 май  и 1 юни в град Москва, Русия, се проведе втората подред Европейска олимпиада по физика (EuPhO), от където всеки български състезател се завърна с медал. В олимпиадата тази година участваха 120 ученици от 23 държави - Белгия, Чехия, Швеция, Швейцария, Германия, Италия и др. Домакин беше Московският институт за физика и технология (MIPT).
Състезанието следва програмата на международната олимпиада по физика, но за разлика от нея, задачите са кратки и целят да поставят участниците в ситуация близка до реалната изследователска дейност, където трябва да проявят изобретателност, за да достигнат до правилното решение.

Българският отбор - 2018  завоюва следните страхотни отличия:

  • Георги Мирославов Александров, 11 клас, СМГ - златен медал, 3то място в цялостното класиране;
  • Таквор Баронян, 12 клас, Дарби колидж - сребърен медал;
  • Стефан Тодоров Иванов, 11 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал;
  • Руско Тодоров Русков, 12 клас, АЕГ Бургас - бронзов медал;
  • Иво Владиславов Петров, 10 клас, СМГ - бронзов медал;

Ръководител е гл. ас. Нено Тодоров, а проф. Виктор Иванов бе поканен като член на акдемичния комитет, който се занимава с организирането и провеждането на олимпиадата.

Състезанието се провежда в два дни. През първия ден в рамките на 5 часа се решава една експериментална задача от три части. Вторият ден продължава с теоретичен кръг, в който се решават три задачи.

През 2017 г., на първото издание на EPhO в Естония всеки български състезател се завърна с медал - един сребърен и четири бронозви медала. През юли 2018 г. предстои и 49-ата Международна олимпиада по физика в Лисабон, Португалия.


Всички новини, свързани с отборите по физика следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания  
и своевременни резултати - следете на нашия календар.

 

Снимка: Mediabricks.bg

Тагове