ДВА ЗЛАТНИ И ОЩЕ ЧЕТИРИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА ЛИНГВИСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА В КОРЕЯ

Златният медалист Здравко е втори във вечната ранглиста на престижната Международна олимпиада по лингвистика
С шест медала, 2 от които златни, се завръщат българските състезатели

XVII- а Международна олимпиада по лингвистика (IOL) се проведе между 29 юли и 02 август 2019 г. Домакини на тазгодишното издание на олимпиадата бе град Йонгин в Южна Корея. Участваха 54 отбора от 36 държави от целия свят, което прави над 350 участници. В същата тази олимпиада България е на трето място в света в класирането по държави според броя медали. Страната ни е инициатор на МОЛ, и традиционно не само изпраща по осем участници, но и ежегодно постига забележителни резултати. 

И през 2019 г. успехите не закъсняха: българските национали се завръщат с 6 медала (2 от които златни), 1 почетна грамота, както  и почетни грамоти от отборното състезание.  Два златни, два сребърни, два бронзови медала ще донесат лингвистите на родна земя утре, а Отбор 2 - почетни грамоти от отборното състезание. Състезателните дни бяха 30 юли (индивидуално състезание) и 01 август (отборно).

Съставът на тазгодишните тимове бе:    

  • Здравко Иванов, 12. клас, СМГ (отбор 1) - златен медал
  • Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) - златен медал
  • Елена Кескинова, 11. клас, СМГ (отбор 1) - сребърен медал
  • Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) - сребърен медал
  • Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) - бронзов медал
  • Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) - бронзов медал
  • Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ (отбор 2) - почетна грамота
  • Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2)

Ръководители отборите на IOL'19 са инж. Александър Велинов (СМБ), Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Илияна Раева (РУ “Ангел Кънчев”), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски“).

Изключителната радост бе покрепена и от обявяването на 12-класникът Здравко за втори във вечната “Зала на славата” на IOL. Това се случи след завоюването на златото днес, което го издига в класацията с общо три златни (2019, 2018, 2017) и един бронзови (2015) медали. Едва преди две седмици Здравко се окичи и с втория си сребърен медал от Международната олимпиада по биология. Златният медалист Матей и сребърната носителка Цветелина получиха признание и за най-добри решения. 

Любопитен факт е, че логото на тазгодишната олимпиада съчетава едновременно и абревиатурата IOL (International Linguistics Olympiad), но и  корейската сричка ‘언’, първата сричка в местната дума за “език” - eoneohak. 

Участието на българския отбор бе осигурено с помощта на МОН, Фондация “Америка за България”, Българска Аутсорсинг Асоциация, Сирма Груп, Скейлфокус и Булпрос.


отбор 2 - Марко, Матей, Йоан, Никол

БЪЛГАРИЯ И МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2019 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 68 медала – 19 златни, 20 сребърни и 29 бронзови.

От тазгодишните участници за повече от един път са участвали Здравко Иванов с четири участия и четири отличия  (бронз - Благоевград 2015, грамота за отлично представяне - Майсор, Индия 2016) и два предишни златни медала - Дъблин, 2017 и Прага 2018). Виктор Балтин се е завръщал със златен медал (Прага), и грамота (Дъблин), Елена Кескинова също е донесла в България злато (Дъблин) и бронз (Прага). Цветелина Стефанова има два бронзови медала (Майсор и Прага). Като отбор тези четирима ученици спечелиха и сребърни медали от отборното състезание през 2018.


Здравко Иванов


Матей Петков


Елена Кескинова


Цветелина Стефанова


Виктор Балтин


Марко Иванов

Тагове