Две сребра и първото българско злато на Менделеевската олимпиада по химия

От 21 до 27 април в Санкт Петербург, Русия, химиците ни се съревноваваха на тазгодишната 53-а Международна Менделеевска олимпиада. Днес и четиримата ни олимпийци се завръщат, и окичени със страхотни отличия - един златен, два три сребърни медала и почетна грамота!

Златният медал е първият в историята на българското участие на ММОХ, т.е. от 2004 г. насам.

В състезанието взеха участие рекорден брой национални отбори - млади химици от 30 страни от Европа, Азия и Близкия изток. (За сравнение - миналата година участващите държави бяха 22) Не по-малко важен беше фактът, че на тази Олимпиада се очаква истинска "битка на титаните" - за първи път в турнира дойде отбор от Китай.

Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, които спечелиха следните отличия:

  • Камен Павлинов Петров, 12 клас, НПМГ - 13то място, златен медал
  • Дамян Стоянов Францов, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Евгени Михайлов Стателов, 12 клас, ЕГ "Пловдив" - сребърен медал
  • Кристиян Александров Вилхемов, 11 клас, НПМГ - почетна грамота

Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, и Даниела Цекова - гл. ас. доктор в същия факултет.

Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

ММОХ се състои от три кръга: първи теоретичен кръг (8 задължителни задачи), втори теоретичен кръг (5 задачи от 15 по избор на участниците) и експериментален. Състезателните дни бяха 22 и 23 април.

България ще участва и в 51-ото издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2019 г. в Париж, Франция. Следете в нашия Календар.

Тагове