Резултати от 51-а Национална олимпиада по химия (15-17 март, Ямбол)

Между 16 и 19 март 2019 г. град Ямбол бе домакин на 51-ата Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Състезанието се проведе в Професионалната гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии (ПГЛЕПХТ - Ямбол).

В олимпиадата по химия учениците се състезават в няколко възрастови групи: I състезателна група – ученици, които през настоящата учебна година са в 7 клас; II състезателна група – 8 клас; III състезателна група – 9 клас или са в 10 клас в паралелки с интензивно изучаване на чужд език и изучават учебно съдържание за IХ клас; и IV състезателна група – 9, 10 и и в 11 клас на всички видове училища. За учениците от III и IV група олимпиадата включва теоретичен и експериментален кръг, а за I и II състезателна група – само теоретичен кръг, като темата включва и въпроси/задачи, които проверяват и знания по химичен експеримент.

На 51-ия национален кръг на олимпиадата по химия, комисията отличи абсолютните отличници от 12 клас: тазгодишните лауреати са Камен Петров (НПМГ, минлогодишен носител на бронзови медал от Международна и Менделеевска олимпиади), Евгени Стателов (ЕГ Пловдив, носител на сребърни медали от Международна и Менделеевска олимпиади, 2018) и Валентин Веселинов (СМГ).

Учениците, класирани на първите 10 места на НОХ, формират т.нар. Разширен национален отбор за участие в Международната олимпиада по химия.

  1. Камен Павлинов Петров, 12 клас, НПМГ
  2. Дамян Стоянов Францов, 11 клас, СМГ
  3. Евгени Михайлов Стателов, 12 клас, ЕГ "Пловдив"
  4. Кристиян Александров Вилхемов, 11 клас, НПМГ
  5. Валентин Веселинов Веселинов, 12 клас, СМГ
  6. Яна Стефанова Димитрова, 12 клас, НПМГ
  7. Александър Николаев Макавеев, 12 клас, СМГ
  8. Явор Георгиев Пеев, 11 клас, НПМГ
  9. Александър Стоянов Бакалов, 12 клас, СМГ
  10. Михаил Бориславов Паскалев, 12 клас,  НПМГ

Право на участие в подборите имат и първите шест гимназиста от долната възрастова група, съответно това са: Теодор Маслянков (10 кл, СМГ), Мартин Давидов (9 кл, СМГ), Георги Цонков (10 кл, СМГ), Поля Иванова (10 л, ПМГ Велико Търново), Мария Попова (10 кл, МГ Плевен), Мартин Василев (10 кл, СМГ).

На учениците предстоят още подготовки и подбори, на базата на които ще бъде формиран националният отбор, който ще представлява България на Международната олимпиада през юли в Париж. Следете предстоящите събития и резултати на нашия Календар.

През април очакваме и Международната Менделеевска олимпиада по химия в Санкт Петербург, чийто състав на българския отбор се състои от първите четирима в националното класиране. Разбери повече за отборите тук.

*Снимка: Състезателите на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Тагове