Карол подкрепи „златния” астроном на България

Докторантската стипендия на финансова група Карол за 2016 г. се присъжда на Никола Каравасилев. Това единодушно реши голямото жури, в което влизат топ мениджъри от компаниите на Карол, досегашните носители на стипендията, представители на Асоциацията на докторантите в България и издателите на сп. “Българска наука”.

Миналата година докторантът от Катедрата по астрономия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски” беше финалист в конкурса на финансовата група, когато призът получи Деница Згурева, докторант в Техническия университет, София. С дисертацията си изследва кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики и разработва софтуер, с който ще "пренареди" звездното небе като коригира грешките на огромен масив данни, събиран в продължение на няколко години. Никой досега не е успявал да направи това, но младият астроном смята, че до една година работата му ще завърши успешно и след още около година тествания, софтуерът ще работи пълноценно и ще го предостави напълно безвъзмездно за използване на учените в цял свят.
Освен с чисто научната си дейност обаче Никола Каравасилев привлече вниманието на журито и с многобройните си изяви през годината с педагогическата си дейност, както и като комуникатор на науката. Той е ръководител на националния отбор по астрономия и с учениците си донесе на страната ни десетки медали и отличия от международни състезания и олимпиади. От около месец е и един от тримата астрономи, които в планетариума на „Музейко” разпалват въображението на децата и на достъпен и интересен език разказват за звездите и Вселената.

Никола Каравасилев е от хората, които могат да запалят искрата на науката във всеки, казва за него докторът по астрофизика Владимир Божилов, преподавател в Катедра Астрономия на СУ и гл. редактор на сп. ВВС Знание. Той определя своя колега като един от най-младите и най-добрите специалисти и смята, че присъдената от Карол стипендия е поредната стъпка, която показва, че България държи на хората, които се занимават с наука.

“Никола Каравасилев е уникален човек и учител, той заслужава това признание, защото вдъхновява младите”, аргументира избора Петър Теодосиев, главен редактор на сп. “Българска наука”. “Той заслужава признанието, защото печели златните медали за страната ни и е виновникът да се развява българският флаг на международните състезания”, допълва го Росен Теодосиев, председател на управителния съвет на Сдружение "Форум Наука". “
“Всички се убедихме в приноса на Никола Каравасилев не само към научната област, но и в обществото като цяло заради неговата възпитателна и педагогическа дейност”, казва Таня Славова, носител на докторантската стипендия на Карол за 2014 г.

“Тази година решихме без конкурс да присъдим стипендията на един от силните финалисти в конкурса ни миналата година, защото с цялостната си дейност той спечели не само журито на Карол, а и на различни състезания и олимпиади със своите ученици в различни точки на света”,  коментира Милена Петкова, мениджър Знание във финансова група Карол. Тя добави, че журито адмирира приноса му за изграждане на дълготраен интерес на младите хора към науката по един интересен и модерен начин, а самият докторант е защитил достойно кандидатурата си с многобройните безспорни резултати и медали.

Финансова група Карол присъжда годишна стипендия в размер на 8000 лв. на редовен докторант със значим принос в своята област. Първият носител на стипендията е физик. След него призът получава геодезист, а след това финансовата подкрепа получи инженерът Деница Згурева, която работи по амбициозния проект за ТЕЦ с нулеви емисии въглероден диоксид.

Тагове