КОЙ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА (еJOI)

По-рано днес стана ясно, че четвъртото поредно издание на еJOI - Европейската младежка олимпиада по информатика, ще се проведе през лятото на 2020 г. под домакинството на Грузия.

Напомняме, че eJOI бе инициирана от България в лицето на Бисерка Йовчева и Школа по информатика „А&Б“ гр. Шумен, проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (2014-2017), Алексей Христов, председател на УС на СООПН, и Елена Маринова, президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст се проведе през септември 2017 г. в София. Тогава българчетата спечелиха 8 медала (1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови), а абсолютният първенец на олимпиадата бе Николоз Биркадзе от Грузия.

Щафетата бе предадена нататък, като следващите издания на eJOI бяха под домакинството на Русия (2018) и Словения (2019), следвани от Грузия догодина. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 16 медала - 3 златни, 9 сребърни и 4 бронзови.

Поканени да се включат са 46-те държавите от Съвета на Европа. До момента броят на участващите страни е съответно 22, 21 и 24. 
 

Следете всички актуални състезания и резултати около отборите по природни науки в нашия олимпийски календар. 

Вижте и кои бяха отборите през състезателния сезон за 2019 г.

 

Тагове