Приключи eJOI - Осем медала за България от Европейската младежка олимпиада по информатика 2017

| Галерия

Един златен, пет сребърни и два бронзови медала за българските ученици на инициираната от
България първа Европейска младежка олимпиада по информатика. Избрана бе следващата държава домакин - Русия

Очакван успех за България и златен медал за Мартин Копчев от Габрово от първата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics - eJOI), на която София бе домакин от 7 до 13 септември. Инициатор на новото състезание е  Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), организатори са още СООПН и софтуерната компания „Мусала Софт“.

На официална церемония от 18:00 ч. тази вечер в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала на най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в надпреварата.  Като домакин, България бе представлявана от два отбора, като всеки състезател в тях се сдоби с медал:

Отбор 1 - Ръководители: Пламенка Христова и Елена Димитрова

  • Мартин Копчев - 8 клас, ПМГ Габрово - златен медал
  • Георги Петков - 8 клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Захари Маринов - 9 клас, МГ Плевен - сребърен медал
  • Константин Каменов - 8 клас, СМГ - сребърен медал

Отбор 2 - Ръководители: Кинка Кирилова и Бистра Танева

  • Виктор Кожухаров - 9 клас, ПМГ Русе - бронзов медал
  • Добрин Башев - 9 клас, ПМГ Габрово - сребърен медал
  • Андон Тодоров - 8 клас, ПМГ Благоевград - сребърен медал
  • Марин Йорданов - 8 клас, ППМГ Шумен - сребърен медал

Това далеч не е първи успех за най-силния български състезател в eJOI Мартин Копчев. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на гр. Габрово.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

За да поздравят победителите в eJOI на официалната закриваща церемония присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски “, домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев. По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

Измина седмица, изпълнена с незабравими емоции и впечатления за всички участници в първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Освен че имаха шанса да премерят знания и умения по програмиране със свои връстници на възраст до 15,5 години от различни страни на разширена Европа, младите таланти опознаха важна част от културно-историческото наследство на страната ни като посетиха забележителности в София и Пловдив и заедно станаха част от мащабно и основополагащо състезание в областта на информационните технологии.

 

Тагове