НАЙ-ДОБРИТЕ НИ ИНФОРМАТИЦИ СПЕЧЕЛИХА ЗЛАТЕН, ДВА СРЕБЪРНИ И БРОНЗОВ МЕДАЛИ ОТ 31-АТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА

В град Баку, Азербайджан, между 03 и 11 август 2019 г. се проведе Международната олимпиада по информатика в своето 31-о издание. Най-престижното състезание в областта, създадено от България през 1989 г. в Правец, днес предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят. 

Родните състезатели поддържат изключително високо ниво, като и тази година всеки информатик се завръща с медал - един златен, два сребърни и един бронзов.

Съставът на националния отбор за 2019 бе следният:

  • Радослав Димитров, МГ Пловдив, 12 клас - златен медал
  • Александър Кръстев, МГ Варна, 12 клас - сребърен медал
  • Мартин Копчев, ПМГ Габрово, 9 клас - сребърен медал
  • Виктор Кожухаров, МГ Русе, 10 клас - бронзов медал

Ръководители на отбора за IOI ‘19 са гл.ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Антон Шиков (МГ Ямбол).

В неофициалното отборно класиране на тази олимпиада България се нарежда на 10-то място по точки и по медали. Това е най-доброто ни постижение по медали от последните 5 години. Страната ни запазва 5-тото място в света по медали в класирането за всичките олимпиади.

За всички издания на Международната до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 108 медала - 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови медала. Любопитен е фактът, че в топ 100 на състезателите на МОИ има общо 7 българина, като вече няколко години второто място в света се държи от възпитаника на СМГ Христо Венев, носител на 4 златни и 1 сребърен медал. С тези свои успехи той измести шуменеца Румен Христов, който заема шесто място в ранглистата. 

Всички състезания и резултати следете на нашия олимпийски календар

Тагове