ОЩЕ 5 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР ПО ФИЗИКА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА

През изминалата седмица, от 17 до 24 юли 2021 г., дистанционно се проведе и 51-ата Международна олимпиада по физика (МОФ/ IPhO). Само няколко седмици след като отборът ни спечели 5 медала от Европейската олимпиада по физика, петимата ни национали запретнаха ръкави и за международната сцена. Най-голямото и престижно състезание по физика за ученици се проведе онлайн, с виртуален домакин Вилнюс, Литва, след като през 2020 IPhO беше отменена изцяло.

Българските национали отново имат повод за гордост, защото на награждаването тази вечер и петимата ни физици ще се окичат с медали. Българските физици се представиха достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 2 сребърни и 3 бронзови отличия!

Съставът на националния отбор по физика 2021 и техните отличия: 

  • Александър Пламенов Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - сребърен медал
  • Васил Николов Николов, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал
  • Явор Мирославов Йорданов, 11 клас, НПМГ - бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 12 клас, СМГ -  бронзов медал
  • Виктор Владимиров Василев, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители на престижната Международна олимпиада са проф. дфн. Мирослав Абрашев,  Иглика Асенова и гл.ас. Нено Тодоров - всички от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, домакин на онлайн провеждането.

В МОФ участваха отбори от 76 държави, като общият брой участници бе 368. Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични. 

По статут IPhO е индивидуално състезание и не се обявява официално отборно класиране. С медали се награждават участниците в зависимост от получените от тях точки и мястото им в общата класация на всички участници: златен медал – първите 8%, сребърен медал – първите 25%, бронзов медал – първите 50%.

От 1967 г., до 2021 г. (включително) - отборите по физика на България са спечелили общо 132 медала: 14 златни, 44 сребърни, 74 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и участва във всички издания на олимпиадата оттогава насам. 

Всички останали състезания за сезона следете на нашия уебсайт и в олимпийския календар.

Заглавна снимка: MediaBricks.bg

 

 

Тагове