Остава по-малко от месец до EJOI - Европейска младежка олимпиада по информатика

Остава по-малко от месец до първото по рода си паневропейско младежко състезание по информатика. София посреща отбори от 22 страни през септември

От 7 до 13 септември страната ни ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада - EJOI. В състезанието ще участват близо 100 състезатели до 15,5 - годишна възраст (родени след 31.12.2001 г.) от 22 европейски държави. Инициатор на новото състезание е  Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), организатори са още Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и софтуерната компания „Мусала Софт“.

Г-жа Йовчева изтъква, че за да се подготви един добър програмист, са необходими минимум 4-5 години, затова възрастта 10-11 години е добро начало. В топ 6 на всички държави в света по информатика са Китай, САЩ, Русия, Полша, Румъния, България. Последните години обаче все повече азиатски държави започват да набират скорост и да се представят отлично.

„Тъй като азиатските държави имат изключителен подем в областта на информатиката, необходимостта от такова събитие в Европа е изключително голяма. Европейската младежка олимпиада по информатика цели да покаже  възможностите на младите състезатели по информатика и перспективата за подготовката им в най-ранна възраст“, коментира проф. Манев. “ Информационните технологии са икономическа сфера, която България не може да си позволи да не развива”, категоричен е професорът. "Софтуерната индустрия е във възхода си, и нуждата от добре подготвени програмисти е голяма, а България е един от най-бързо развиващите се  икономически сектори. Основен мотив за организирането на събитието, е стимулиране на масов интерес към информатиката сред по-малките ученици.", допълни той.

Всички участници в отбори по четирима души са вече регистрирани. Като домакин и инициатор, България ще бъде представена от следните два отбора:

Отбор 1
Ръководители: Пламенка Христова и Елена Димитрова

  • Георги Петков

  • Мартин Копчев

  • Захари Маринов

  • Константин Каменов

Отбор 2
Ръководители: Кинка Кирилова и Бистра Танева

  • Виктор Кожухаров

  • Добрин Башев

  • Андон Тодоров

  • Марин Йорданов

В олимпиадата ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Бивша югославска република Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия. Пълният списък с гостите - отбори с участници и техните ръководители, можете да разгледате на сайта на EJOI.

Откриващата и закриващата церемония на Олимпиадата ще се проведат в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, а състезателните дни, 9 и 11 септември, ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. На участниците ще бъдат възложени по 3 задачи на ден, които те трябва да решат в рамките на 4 часа. В програмата на състезанието са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.

Патрон на еJOI е Президентът на Република България, г-н Румен Радев,  Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Институционални партньори на олимпиадата са Министерството на образованието и науката, Столична Община, Българска академия на науките и други.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика не би била възможна и без подкрепата на бизнеса - в лицето на златни, сребърни, бронзови и други индивидуални и корпоративни дарители и партньори.

България неслучайно е основоположник на общоевропейското информатическо състезание. Тази година националният отбор на страната ни се завърна от 29-ата Международна олимпиада по информатика в Иран с един златен и три бронзови медала, с което успя да се изкачи на пето място по брой спечелени медали във формата и влезе в “Клуб 100”, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега, надмина 100, само още 4 страни са постигали този успех. Традиционно доброто представяне по информатика се потвърждава и от високите ни успехи на Балканската олимпиада и Младежката балканска олимпиади по информатика.

През 1989 г. нашата страна става основател и домакин на Международната олимпиада, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на МОИ през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. Kъм настоящия момент България е на пето място в света по завоювани медали, а в индивидуалната ранглиста (към 2017г.) - от ТОП 100 за всички времена, само в ТОП 20 присъстват имената на четирима българи, като Христо Венев заема почетното второ място.

За още новини и актуална информация, следете сайта http://ejoi.org/ и фейсбук страницата на Олимпиадата.

 

Тагове