Пет медала за България от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Непал

Най-добрите български ученици по астрофизика (под 16 години) направиха отлично представяне и спечелиха 5 медала от Младежка международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Родните младежи премериха знания със състезатели от близо 20 държави в Непал от 3 до 10 октомври. Българските ученици спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Светослав Арабов (МГ Варна) спечели златният медал с абсолютно второ място на олимпиадата. Сребърните отличия завоюваха Добромир Добрев (СМГ), Максим Босилков (СМГ) и Цветелина Данова (СМГ). Бронзовият медал е за Антон Стоянов (МГ Варна). Техни ръководители в Нела са Никола Каравасилев и Ева Божурова (НАОП Варна).

Това е първото участие на България в тази „млада“ олимпиада, която се провежда за трети път, като тази година ограничението е да участват само ученици, родени след 1 януари 2009г. Олимпиадата е основана от създателите на основната Международна олимпиада по астрономия и астрофизика, където нашата страна е редовен участник дълги години.

Младежка международна олимпиада по астрономия и астрофизика се проведе в два тура: теоретичен и наблюдателен. По време на теоретичния тур, учениците трябваше да решат 12 задачи за 4 часа. Наблюдателният тур се състоеше от две части: работа с телескоп и работа със звездна карта на хартия.

След награждаването ръководителите отбелязаха:

„Златният медал, който Светослав Арабов спечели е трето поредно златно отличени за него по астрономия на международно ниво! Поздравления за неговите резултати, а също и за бронзовия медал на Антон заслужават Ева Божурова и целият екип на НАОП „Николай Коперник“ в гр. Варна!

За трите сребърни медала на Цветелина, Максим и Добромир адмирации заслужава школата по астрономия в СМГ.

Българските участници и техните ръководители биха искали да благодарят на Министерството на образованието и науката за оказаната финансова помощ, а също на НАОП „Николай Коперник“ за осигуряване на условия за подготовка на отбора! Бихме искали да изкажем и своята благодарност към СООПН за получената подкрепа. 

Нека поздравим нашите ученици за силното представяне в Непал и да им пожелаем здраве и бъдещи успехи!“

 

Тагове