СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ - В ПЕТАТА ПОРЕДНА НАУЧНА ЛАБОРАТОРИЯ НА БАЙЕР ЗА ДЕЦА

Тази година „Байлаб“ ще се проведе за първи път в Бургас, освен в София, Пловдив и Варна

Във вечерта на 01 октомври, точно два дни преди старта на тазгодишната кампания, пред представители на медии, блогъри, влогъри, колеги и техните деца, демонстраторите на Байер Лаб 2019 дадоха старт на поредната Научна лаборатория за малки и големи любопитковци. 

Научната лаборатория за приложна и забавна химия и биология за деца – „Байлаб“, включва демонстрации на интересни експерименти от сферата на химията, биологията и физиката. Провежда се под мотото „Малки изследователи – големи открития“ и е отворена напълно безплатно за ученици от I до VI клас през целия октомври в София (Факултет по химия и фармация на СУ, 03-11 октомври), Пловдив (Аграрен университет, 15-17 октомври), Варна (Обсерваторията, 28-30 октомври), а за първа година - и в Бургас (Младежки културен център, 23-25 октомври). 

(Ето как протече и през 2018 г.)

От самото начало от Олимпийското сдружение, в лицето на талантливи ученици и студенти от страната, сме партньори на инициативата. Демонстраторите от СООПН и Байер горят от желание да запалят искрата на любопитството към науката в жадните очи на учениците на катедрата. Целта на лабораторията е да покаже забавната страна на химията и биологията - малчуганите ще научат защо отрязаните ябълки покафеняват, какво представлява процесът на опрашване и защо е важен той, от какво се влияе дифузията, и други. 

20 талантливи младежи с изявен интерес към природните науки ще бъдат част от тазгодишната Научна лаборатория чрез СООПН:

  1. Габриела Христова - студент в Бологически факултет, СУ и сребърен медалист от Международната олимпиада по биология 2017
  2. Яна Димитрова - студент във ФХФ, СУ, част от разширения отбор по химия
  3. Десислава Илиева, 12 клас, СМГ - сребърен медалист от Международната олимпиада по биология 2019
  4. Кирил Тошев, 12 клас, НПМГ - бронзов медалист от Международната олимпиада по биология 2019
  5. Михаил Сирманов - студент по Ветеринарна медицина
  6. Явор Пеев - 12 клас, НПМГ,  част от разширения отбор по химия
  7. Кристиян Веселинов - НПМГ, състезател по химия 
  8. Виктор Гилин - 11 клас, НПМГ - част от разширения отбор по биология 
  9. Илия Кичев - студент във ФХФ, част от разширения отбор по химия 
  10. Янислав Данчовски, студент във ФХФ - двукратен бронзов медалист от Международната и Менделеевската олимпиади по химия 2016
  11. Петър Жотев, 9 клас, СМГ
  12. Йоана Йончева, 9 клас, СМГ
  13. Радостина Вълева - студент Молекулярна биология в Пловдивския университет
  14. Йоана Великова - студент по фармация в Медицински университет - Пловдив 
  15. Мария Бачева - студент по фармация в Медицински университет - Пловдив
  16. Мария Караджова - студент по фармация в Медицински университет - Пловдив
  17. Никола Димитров, 12 клас ППМГ Бургас, част от разширения отбор по биология
  18. Георги Петров, 12 клас, ППМГ Бургас, част от разширения отбор по биология
  19. Любослава Тодорова, ППМГ Бургас - състезател 
  20. Денислав Низамов, 12 клас АЕГ Бургас - състезател
  21. Николета Николова, 12 клас ППМГ Бургас  - състезател 
  22. Виктория Бояджиева, ППМГ Бургас - състезател

Водещ на откриващото събитие в понеделник вечер бе Евелина Павлова, мениджър на проекта Teen Station. Заедно с тийнейджърската програма Tееn Station – мрежата от училищни медии, Байер цели да приобщи към науката по интересен начин и ученици от по-големите класове, като „разговаря“ с младежите „на техния език“ за науката, чрез радио програмите, видео, статии, и блогове, чието съдържание се създава изключително от ученици. 

В периода 2015 – 2018 година инициативата привлече вниманието на над 4000 деца от три български града – София, Пловдив и Варна. „Байлаб“ цели да даде възможност на повече деца в страната да открият забавната страна на природните науки и тази година лабораторията ще се проведе за първи път и в Бургас. Записването на участниците се осъществява организирано през училищата със съдействието на Регионалните управления на образованието (РУО) по градове.