СООПН Е СРЕД ИЗБРАНИТЕ КАУЗИ В КАМПАНИЯТА “ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ” 2019

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи

За 11-а поредна година Райфайзенбанк открива набирането на средства в подкрепа на 23 каузи, част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ 2019. Фокусът на селектираните през тази година проекти е върху иновациите в медицината и образованието, навременната профилактика и лечение на редки болести при деца и възрастни, подкрепата за самотни възрастни хора и за деца с психични заболявания и физически увреждания, съхраняването на българското културно наследство, както и опазването на българските гори и биоразнообразие.

Сред институциите и организациите, които набират финансиране за проектите си, са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, Национална Кардиологична Болница, Български Червен кръст, Национален Етнографски музей, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Природен парк Витоша и др. В кампанията са включени и дългогодишните партньори – Българската Коледа, SOS Детски селища България, Фондация „За нашите деца“, Каритас България, Фондация Конкордия и Фондация „Х. Степич – благотворителност за ЦИЕ“.

СООПН се включва с проект “Да достигнем до звездите” за подкрепа на олимпийския отбор по астрономия и астрофизика. Дисциплините отсъстват от общообразователния план на българските училища, което от своя страна изправя ръководителите и техните възпитаници в неравностойна позиция спрямо другите отбори по природни науки, получаващи сериозна част от знанията си още в учебната стая. Това поражда необходимостта от значителни средства за организацията, обученията и самата практическа подготовка на децата преди националните и международни състезания.

Проектът предвижда провеждането на традиционната Националната школа по астрономия като неделима и надграждаща част от цялата подготовка преди всяка Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Резултатът от нея, освен излъчване на най-добрите в дисциплината, се явява и финален тест преди самото състезание. В рамките на инициативата ще бъдат закупени и телескопи за изследване на вселената.

За 11 години са подкрепени над 140 организации с близо 3 млн. лв., за реализирането на 257 проекта. Традиционно най-много средства в дарителската кампания се набират от банката и служителите на Групата Райфайзен в България, като през последните години нарастват броят и делът на дарения от широката общественост, които бяха удвоени през 2018 г. спрямо предходната кампания.

Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Другите опции за подкрепа на каузите е през RaiMobile, Райфайзен Онлайн или с банков превод директно по сметката на съответната организация. 

Избери, за да помогнеш!

Разбери как - тук.


 

Тагове