ОТНОВО 5 ОТ 5: ЗЛАТО, ТРИ СРЕБРА И БРОНЗ СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ ПО АСТРОФИЗИКА НА МЕЖДУНАРОДНАТА В УНГАРИЯ

И петимата ни състезателя по астрофизика се прибират с медали, един от тях стана двукратен златен медалист

13-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика тъкмо приключи в град Кещей, Унгария. Домакините посрещнаха 254 участника от над 40 отбора от цял свят, включително българския, като наши отбори участват ежегодно от 2011 г. насам. Съставът на националния отбор е от петима ученици от най-горните гимназиални класове - 11 и 12 клас. Традиционно учениците успяват достойно да преборят конкуренцията в трудоемките задачи,  разделени в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

След като през 2018 г. на IOAA в Пекин астрофизиците грабнаха пет медала (два от които златни), от тазгодишното издание отново всеки от гимназистите се прибира с медал! 

С един златен, три сребърни и един бронзов медала се окичи българският национален отбор по астрономия и астрофизика на церемонията по награждаването вчера. Носител на златното отличие е Георги Александров, което го прави двукратен златен медалист, след като се представи страхотно и на миналогодишното издание на олимпиадата. 

Българският национален отбор бе в състав: 

  • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал
  • Любомир Шойлев, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал
  • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН. 

Георги и Владимира бяха част и от тазгодишния отбор на Международната олимпиада по физика в Тел Авив, от където завоюваха съответно сребърен и бронзов медали. 

През октомври предстои и 24-ата Международна олимпиада по астрономия в Пятра Нямц, Румъния. 

Всички състезания и резултати следете на нашия олимпийски календар

Тагове