СРЕБЪРНИ И БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ПО ИНФОРМАТИКА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ЗА МОМИЧЕТА


Между 13 и 19 юни 2021 г. се проведе първата по рода си Европейска олимпиада по информатика за момичета (European Girls' Olympiad in Informatics - EGOI). Състезанието е вдъхновено от успешния си “брат” - Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO), която се провежда вече 10 години. Форматът на EGOI е заимстван от други важни състезания в областта - Международната и Централноевропейската олимпиади по информатика.  

Олимпиадата се проведе онлайн в два състезателни дни, като виртуален домакин беше Швейцария. България бе представена от четири участнички, които мериха сили с 43 отбора и спечелиха 2 сребърни и 2 бронзови медала! Така нашият отбор се нарежда на 8. място във финалното класиране.

Българският отбор бе в състав:

  • Биляна Инджева, 12 клас, МГ Русе - сребърен медал
  • Емилиана Димитрова, 8 клас, СМГ - сребърен медал
  • Ясмин Ердим, 10 клас, МГ Плевен  - бронзов медал
  • Виктория Христова, 11 клас, МГ Пловдив - бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. Пламенка Христова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (ФМИ-СУ), а за техническата част покрай състезанието помага Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН).

Междувременно вчера стартира 33-ата Международна олимпиада по информатика, на която ни представляват четирима от най-добрите ни състезатели в гимназиална възраст. Те също мерят сили с участници от цял свят онлайн. Следете ни в соцалните мрежи за повече информация и подробности и се информираайте за всички предстоящи състезания в нашия Олимпийски Календар 2021.
 

Тагове