Vivacom дарява над 53 000 лева за олимпийските отбори по природни науки в юбилейното издание на „Жълти стотинки“

Vivacom отбеляза днес десетото юбилейно издание на Операция „Жълти стотинки“– най-дългосрочната дарителска инициатива на телекома, която подкрепя социални каузи за деца и младежи. Телекомът събра 43 221 лева и дарява допълнителни 10 000 лева, по повод юбилея на инициативата. Така общата сума от над 53 000 лева ще бъде дарена на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика, химия и млади физици в международни състезания.

„Инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в младите хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и на научните постижения на страната ни. Българските ученици всяка година печелят медали в конкуренция със стотици от най-добрите гимназисти в света. Само за 2022 г. нашите олимпийци са спечелили 11 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медали в най-престижните световни състезания и това е не само повод за гордост, но и показател за потенциала на следващото поколение таланти. Тази година им предстоят още силни състезания, където вярваме, че ще спечелят още много медали. Благодарим на Vivacom и Операция „Жълти стотинки“ за тази изключителна подкрепа“, сподели Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

„Благодаря на всички партньори, посланици и дарители в Операция „Жълти стотинки“, които подкрепиха от създаването й през 2010 година до днес. За десетте издания на инициативата заедно събрахме и дарихме над 790 000 лева, с които подпомогнахме социално значими каузи за деца и младежи. Операция „Жълти стотинки“ е пример, за това как обединени в своите усилия компании, медии и общество, могат да правят изключителни неща и да променят живота на деца в неравностойно положение към по-добро или да подкрепят младите хора в разгръщането на техните таланти. Дарителството е устойчива традиция във Vivacom и отразява нашата цел да бъдем социално отговорна компания, която помага за развитието на общностите и регионите – за период от 12 години телекомът e дарил близо 5,6 милиона лева за различни каузи и инициативи“, сподели Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

 

През десетте издания на Операция „Жълти стотинки“ от 2010 година досега са подкрепени 5 каузи:

  • Създаването на първия Център за деца с дислексия и аутизъм.
  • Изграждане и функциониране на 2 центъра за временно настаняване от семеен тип за изоставени бебета – проект на фондация “Надежда за малките”.
  • Изграждане и функциониране на 2 наблюдавани жилища за временен подслон на младежи, напуснали домовете за сираци – проект на Фондация за социална промяна и включване.
  • Подпомагане на функционирането на “Център за Надежда” за деца с множествени увреждания в София – проект на фондация “I can too”.
  • Подготовка на олимпийските отбори по природни науки и участието им в международни състезания – проект на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.
  • В десетото юбилейно издание на Операция „Жълти стотинки“ средствата се събираха чрез дарения в специално обозначени касички в магазините на Vivacom и в обектите на над 50 партньора в цялата страна, чрез дарения през DMS номер или в дарителска сметка на сдружението.

Целта на инициативата е да обедини бизнеса, медиите и обществото около социално значими каузи, които имат нужда от финансова подкрепа, така че да наберат популярност и да станат самостоятелни и разпознаваеми, за да продължат да се развиват устойчиво в бъдеще.