ЗАПОЧНА 5-АТА ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА - EJOI

 На 24.08.2021 г. официално беше открито петото издание на eJOI

Петатата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics - eJOI) се провежда от 24 до 28 август 2021 г. Това ще се случи отново онлайн, като виртуален домакин е Румъния – гр. Плоещ. За българския отбор е организирана „площадка“ (според правилата за онлайн провеждането на олимпиадата) в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към МОН. След откриването се проведе тренировъчна сесия, а двата състезателни дни ще бъдат съответно на 26.08. (четвъртък) и на 27.08. (петък).

В eJOI 2021 участват 175 състезатели от 30 държави, което е рекорден брой участници от началото на провеждането на това състезание. Олимпиадата набира популярност и е най-престижното състезание по информатика в света за ученици на възраст до 15,5 години.

Припомняме, че самата олимпиада беше създадена по инициатива на България, като Първото издание се проведе през септември 2017 г. в София, под патронажа на Президента на Републиката.  Инициатори бяха Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев (Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), организатори бяха още СООПН и софтуерната компания „Мусала Софт“.

Страната ни отново е представена с два отбора:

I отбор, с ръководители: Емил Келеведжиев (Председател на Националната комисия по информатика към МОН) и Юлия Димитрова (МГ Варна)

II отбор, с ръководители: Петър Петров (Школа „Олимпийци“) и Димитър Добрев (Школа А&Б, Шуменски Университет):

  • Петър Михов, 8 клас, СМГ
  • Калоян Еленков, 8 клас, СМГ
  • Добромир Ангелов, 8 клас, МГ Варна
  • Рени Паскалева, 8 клас, ПЧМГ София

В организацията на участието на нашия отбор са включени и Илиян Йорданов (Школа „Олимпийци“) и Бисерка Йовчева (Председател на „Сдружение Европейска младежка олимпиада по информатика“ и един от инициаторите и основателите на eJOI). 

Следете ни за повече подробности и новини. Всички новини, свързани с информатиката, можете да разгледате тук, а пък повече информация за състезателния сезон, ще откриете в нашия Олимпийски календар 2021.

Тагове