ЗЛАТО И ЧЕТИРИ БРОНЗА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА (ОНЛАЙН)

 

Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ)  тази година се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава  “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа. 

Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 1 златен и 4 бронзови!

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.

Отборът на първенците бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:

  • Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
  • Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София - бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

Състезанието се проведе в два дни 20.07 - теоретичен кръг, и 21.07 - експериментален кръг, а закриващата “церемония”, която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07. “За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.”, поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

Пълното класиране може да бъде намерено тук

Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-ото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но съботието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

Веднага след оповестяване на резултатите златният медалист Александър Проданов ни сподели впечатленията си от изминалото състезание: "Участниците от всяка страна се събират заедно на място по избор на отбора и биват наблюдавани чрез Zoom по време на изпитната част. В останалите държави, където това не е възможно, всеки работи от вкъщи и бива наблюдаван също по Zoom. Ние бяхме в зала във Физическия факултет на Софийския университет. Особеното тази година е, че поради отмяната на всички останали по-големи и престижни международни олимпиади по физика и факта, че тази олимпиада се проведе онлайн, много държави видяха EuPhO като заместител на IPhO. Така тази година имаше рекорден брой участници от общо 57 държави, от които голяма част са извън Европа. Аз лично съм доволен от това, което с нашия отбор постигнахме, защото задачите наистина бяха сериозни.” Проданов е носител и на сребърен медал от миналагодишната EuPhO в Латвия, както и на бронзов медал от Международната олимпиада по физика през 2019 г. в Израел. 

Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участваха 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 2020 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат - 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.


Всички новини, свързани с отборите по физика следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания  и своевременни резултати - следете на нашия календар.

Тагове