ЗЛАТО И ОЩЕ 4 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ НИ ПО АСТРОФИЗИКА

Страхотно представяне на български ученици по астрофизика, които спечелиха 5 медала от най-престижната надпревара този сезон. По-рано днес стана ясно, че на 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA) българските гимназисти печелят 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Успехът им идва в конкуренция с над 230 състезатели от 48 държави (вкл. България). 

Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия, и се проведе между 14 и 21 ноември 2021 г. Нашите национали се състезаваха дистанционно в зали на ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък.

А ето и кои са българските участници със съответните отличия:

  • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ - златен медал
  • Александър Проданов, 12 клас, ПМГ Казанлък - сребърен медал
  • Иван Попов, 12 клас, ПМГ Гоце Делчев - сребърен медал 
  • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Васил Николов,ПЧМГ, вече студент в СУ - бронзов медал

Техни ръководители са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Нека припомним, че ден преди старта на МОАА, отборът ни по астрономия също пожъна пореден успех, спечелвайки 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от онлайн олимпиадата с домакин Италия.

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. - Да откриете касичките на кампания "Операция Жълти стотинки" 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона "Дарете сега".

 

Тагове