ЗЛАТО И ТРИ БРОНЗА СПЕЧЕЛИХА БЪЛГАРСКИТЕ ИНФОРМАТИЦИ НА ОЛИМПИАДАТА В ЯПОНИЯ

Страхотен успех за четиримата национали - всеки се завръща с медал от Международна олимпиада по информатика за ученици
Националният отбор се прибира в събота, 08.09, в 23:00 ч. с полет от Виена

От 1 до 8 септември град Цукуба в Япония, е домакин на 30-ата Международна олимпиада по информатика. Най-престижното състезание в областта, създадено от България през 1989 г. в Правец, днес предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят. Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а тази година родните ученици добавиха още цели 4 медала.

Единият ръководител на отбора с гордост похвали момчетата и сподели: „Край на състезанието - Злато и три бронза за нашите момчета! Специални поздравления за Александър Кръстев от МГ Варна за завоюваното най-високо отличие в света на ученическото състезателно програмиране!“

Тази година отборът беше представен от :

  • Александър Кръстев, 11 клас,  МГ "Петър Берон" Варна – златен медал
  • Виктор Терзиев, 12 клас, СМГ София – бронзов медал
  • Радослав Димитров, 11 клас, МГ "Акад. К. Попов" Пловдив – бронзов медал
  • Мартин Копчев, 8 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Габрово – бронзов медал

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа "Шикови" Ямбол).

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от МОИ. За всички от национала, с изключение на Мартин Копчев, това е втора Международна по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.


Церемонията по награждаването от 30-ата МОИ е в петък, 07.09., отборът се прибира на родна земя в късните часове на съботната вечер.

През 1989 нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. В индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света.

Към тази година родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала: 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала досега.

Тагове