ПРОЕКТИТЕ НА ОЛИМПИЙЦИТЕ: ЛИНГВИСТЪТ ХРИСТО СЪЗДАВА ПРИКЛЮЧЕНСКА НАСТОЛНА ИГРА С ФОЛКЛОРНИ ЕЛЕМЕНТИ

Днес в рубриката „Проектите на олимпийците“ сме поканили Христо, който освен сребърен медалист от Всерусийската олимпиада по лингвистика и архитектурно призвание, вече се е потопил надълбоко в света на бордовите игри. Проектът му “Threetale” (“Триказка”) е на финалната права и ако народните приказки и геройства са вашето нещо, четете надолу.

Христо Йорданов Христов е възпитаник на ПМГ Хасково, а после и на УАСГ със специалност архитектура, като преди година и половина се дипломира в катедра градоустройство. Той има опит в конкурси по математика, рисуване, дори и свързани с литература, но за най-важна за него дисциплина е открил математическата лингвистика. “Участието в състезанията и семинарите беше много ценно за мен в това да опозная хората, с които бяхме се впуснали в лингвистиката заедно. Имам ценни приятелства, които сме запазили и до ден-днешен и мисля, че това е най-ценният актив.“ 

През годините Христо работи на много места: от арт щанд, през архитектурно ателие, в лаборатория за макетиране като асистент за лейзър кътинг, 3D принтиране и CNC фрези, а след това и като визуализатор в родна компания, която работи за едни от най-големите световни имена в архитектурата. През цялото това време обаче не спира паралелно да разработва идеята си за настолна игра. “И тъй като в един момент работата там ставаше все повече, екипът ни се разширяваше и имаше все повече нужда от моето внимание, преди 6 месеца реших да напусна работа и да основа издателството “Бордерия” (Boarderia), в което работя в момента.” 

“Триказка” е първият проект на издателството. В самото начало започват двамата заедно с Мишо Топалов, който в момента е арт директор на екипа. С времето обаче от първоначалната идея за малка игра с карти, проучванията и любовта към това, което правят, ги кара да надграждат върху вече създаденото. Това, съвсем естествено, води до нуждата от разширяване на екипа, като момента в ядрото му са 8 човека. Лилия Иванова е главният художник, Ани Стоянова - дизайнерът, Мария Манева и Илиана Йотова отговарят за сторителинга, Илия Иванов работи по дигитализацията, а на Ая Тодорова разчитат за комуникацията с клиенти. 

“Триказка” е колаборативна, приключенска настолна игра за до трима души, в която играчите получават пророчество за едни бъдещи времена и пътуват във времето, за да станат истински герои и да успеят да спасят света. “В играта сме заложили изключително много нашенски мотиви и наблягаме на тракийската история и артефакти от тези земи, като ги преплитаме с познатите за българската публика народни приказки, към които обаче сме добавили малко авторски почерк. Интегрирането на фолклорни елементи е много отговорна и трудна задача и това е главната причина да разработваме играта вече повече от 2 години. Искаме визията на играта да бъде достойна визитка на страната ни не само пред родна публика, но да предизвика интерес и на чуждестранния пазар. Вече имаме много положителни коментари от международната трибуна, главно защото за тях това е нещо свежо на фона на зомбитата и дженерик фентъзито, което в момента затрупва пазара. Но истинската валидация тепърва предстои. Играта ще бъде пусната на световния пазар чрез краудфъндинг платформата Кикстартър, където всеки може да си заяви бройка от играта на английски език. Ако всичко върви по план, август трябва да сме стартирали кампанията.”, разказва ни Христо за проекта.

Проектът е претърпя доста промени, но се държи на няколко постулата, които им служат за основа, и които не се поклащат в нито един момент. - “Искахме играта ни да сдружава хората, а не да ги противопоставя един срещу друг. Също така искахме да промотираме българското и да презентираме нашата история и бит, и не на последно място - да говорим за истинския героизъм и какво прави качества трябва да има един достоен персонаж.”

Като гейм дизайнер бих казал, че решаването на задачи по математическа лингвистика и създаването на механика за настолна игра имат повече сходства отколкото разлики. И в двата случая ти трябва да създадеш система, която да работи на базата на определени ограничения, които са поставени. Твоята работа е и да провериш всички възможни сценарии и да разбереш къде тя се счупва... В лингвистиката счупването на данните, които имаш, създава възможност за т.нар. “паразитни решения”, а в настолните игри съществува термина “one way of playing”, което е определен начин на изиграване на самата игра, който винаги ще бъде най-печеливш, без значение от странични фактори. Определено мога да кажа, че срещата ми с математическата лингвистика ми помага много в създаването на механики за настолни игри.”

Когато питаме Христо какво е мястото на настолните игри и времето, прекарано офлайн, в настоящите дни, той гледа реалистично: “Живеем в дигитална ера, в която хората все повече и повече прекарват време пред екраните си, което не бих оценил като добро или лошо, а за това че светът се променя. Все по-неестествена става за хората живата връзка и общуването лице в лице след събитията от последната година. Настолните игри са средство, чрез което хората да прекарват време заедно, да се опознават и да общуват. Всеки продукт предразполага различни неща у човека. Това, което искаме да направим естествено при играенето на “Триказка”, е хората да се сдружават и да планират ходовете си заедно.”

Екипът вече е организирал няколко събития, в които може да се тества играта, и им прави впечатление, че не е рядкост на масите да сядат хора, които не се познават, но час по-късно е видно как се борят наистина като отбор, за да победят играта. “Това сплотяване е най-ценното, с което може да допринесе “Триказка”. Надяваме се това още по-силно да важи за семействата, които играят играта.”

През идните седмици предстоят още събития за всеки, който прояви интерес. През август по план ще тръгне и кампанията за събиране на средства в Кикстартър. Слете ги на тяхната фейсбук страница и на уебсайта на издателството.

Напослесък задаваме един нестандартен въпрос на нашите олимпийци - ако могат да си имат едно митично същество за домашен любимец, какво би било то? - “Може и да не е много точен отговор на въпроса, но ще кажа Житената питка, толкова исках да включим героя, но екипът ми не ми дава.”, смее се Христо.

ИНТЕРЕСЕН ЛИ ТИ БЕШЕ ТОЗИ МАТЕРИАЛ? 

ЕТО ОЩЕ НЯКОЛКО, НА КОИТО ДА ХВЪРЛИШ ПОГЛЕД: