8 МЕДАЛА ОТ ОЛИМПИАДАТА НА МЕТРОПОЛИСИТЕ 2020

Между 16 и 22 декември 2020 г. онлайн се проведе 5-ото издание на престижната Олимпиада на Метрополисите, в която участват 8 български гимназисти. В нея участват едни най-добрите ученици по от големите градове по света, а тази година състезанието се организира дистанционно. Учениците от София са възпитаници на СМГ, НПМГ и ПЧМГ, които тестваха знанията си в конкуренция от състезатели от 33 града. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по 2 за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта.

Нашите млади учени отново се представиха страхотно, като всеки от тях спечели медал (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови отличия). Освен това момчетата завършиха на второ място в отборната блиц надпревара към състезанието, в което в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи:

  • Георги Петков (11 клас, ПЧМГ – информатика) – златен медал
  • Александър Илиев (12 клас, СМГ – физика) – сребърен медал
  • Борислав Кирилов (11 клас, ПЧМГ – математика) – сребърен медал
  • Стефан Хаджистойков (12 клас, СМГ – математика) – сребърен медал
  • Андон Тодоров (11 клас, СМГ – информатика) – сребърен медал
  • Явор Йорданов (12 клас, НПМГ – физика) – бронзов медал
  • Боян Андрейчин (11 клас, НПМГ – химия) – бронзов медал
  • Теодор Маслянков (12 клас, СМГ – химия) – бронзов медал

Ръководители са: Стойчо Стоев (математика), Евгений Василев (информатика), Светла Дренска (физика) и Борис Толев (химия), както и Жана Кюркчиева (физика) и Наско Стаменов (химия).

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тази година тя се проведе дистанционно с виртуален домакин – Москва, а българските ученици участват използваха залите на СМГ и НПМГ.

В състезанието традиционно участват ученици от 14 до 18-годишна възраст, обучаващи се в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание , като тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в 2 кръга, различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални, а математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Текст и снимки: MediaBricks, НПМГ, megapolis.educom.ru