Български ученици завоюваха 8 медала и 2 купи от олимпиадата на Метрополисите в Москва

Между 2 и 7 септември се проведе олимпиадата на Метрополисите по природни науки в Москва за трета година. В нея взеха участие ученици от над 30 града от целия свят, сред които Астана, Берлин, Братислава, Делхи, Хонг Конг, Истанбул, Лайпциг, Милано, Шанхай, Тел Авив, Бостън, Мадрид и други.

Сред участниците бяха и ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ). Софийските състезатели по физика, химия, математика и информатика завоюваха 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал в конкуренция с 240 участника от над 30 големи града по света. Те грабнаха и отборна купа за второто си място в крайното класиране. В допълнение българските гимназисти спечелиха отборното блиц състезание.

А ето ги и медалистите:

  • Георги Александров (физика) – златен медал

  • Александър Радославов (информатика) – златен медал

  • Иво Петров (физика) – сребърен медал

  • Константин Каменов (информатика) – сребърен медал

  • Дамян Францов (химия) – сребърен медал

  • Иван-Александър Мавров (математика) – сребърен медал

  • Евгени Кайряков (математика) – сребърен медал

  • Александър Макавеев (химия) – бронзов медал

Техни ръководители в Москва бяха Ани Божикова, Илиян Илиев и Стойчо Стоев. Те заявиха, че преди началото на надпреварата състезателите и учителите от другите големи градове (Москва, Санкт Петербург, Милано, Берлин, Мадрид и др.) не са ни приемали за сериозна конкуренция. Но веднага след първото отборно блиц състезание се разбрало, че българите са сред най-добрите на турнира. И до края на надпреварата учениците от СМГ показали, колко добре са подготвени.

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече трета година. В нея участват ученици от 14 до 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезателя,  по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Източник: MediaBricks.bg