Българските ученици се завърнаха с 2 купи и 8 медала от Олимпиадата на Метрополисите

Българските гимназисти се завърнаха с 2 купи и 8 медала от Олимпиадата на Метрополисите. В Москва едни от най-добрите ни ученици по математика, физика, химия и информатика спечелиха 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медали в конкуренция с над 40 отбора от най-големите градове в света. Към индивидуалните отличия софийските гимназисти прибавиха и две купи – една за второ място в общото отборно класиране и купа за победители в блиц кръга.

А ето и имената на медалистите:

  • Евгени Кайряков (математика) - златен медал
  • Дамян Францов (химия) - златен медал
  • Светлин Лалов (математика) - сребърен медал
  • Андон Тодоров (информатика) - сребърен медал
  • Александър Радославов (информатика) - сребърен медал
  • Иво Петров (физика) - сребърен медал
  • Васил Николов (физика) - сребърен медал
  • Явор Пеев (химия) - бронзов медал

Техни ръководители в Москва са Ани Божикова (химия), Стойчо Стоев (математика) и Илиян Петров (физика).

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече четвърта година. В нея участват ученици от 14 да 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Тази година в Москва се събраха над 40 отбора от Ню Йорк, Астана, Берлин, Братислава, Делхи, Хонг Конг, Истанбул, Лайпциг, Милано, Шанхай, Тел Авив, Бостън, Мадрид и други. Надпреварата се проведе от 2 до 7 септември.

 

 

Снимки и текст: MediaBricks.bg

https://mediabricks.bg/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81-2-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8-%d0%b8-8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a/