ЧЕТИРИ МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ (ОНЛАЙН)

Няколко дни след като спечелиха 2 сребърни медала от Международната Менделеевска олимпиада, тазгодишния ни национален отбор по химия ни представи и на Международната олимпиада (МОХ/ IChO) между 23 и 29 юли 2020 г. 

Поради особеностите на тазгодишното провеждане и непровеждане на присъствени олимпиади, не бе съставен традиционния Разширен национален отбор, а бяха излъчени четиримата най-добри химици от възрастовата група за 11-12 клас. Тяхната подготовка за двете важни олимпиади този сезон се проведе от 6 до 20 юли.

52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит (25 юли), носи наименованието “IChO 2020 Remote Theory”. Участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдетлки), които са успели да подготвят своите състезатели въпреки затруднените условия.

Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо беше истанбулското време (Турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната МОХ). А по-рано днес, 30 юли, се излъчи на живо и “церемонията” по награждаването

Българските химици отново се представиха достойно, всеки от тях спечелвайки по един медал. Това са общо 4 медала - 1 сребърен и 3 бронзови!

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

  • Дамян Стоянов Францов, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, СМГ  - бронзов медал
  • Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Павел Атанасов Николов, 10 клас, МГ Пловдив -- бронзов медал

Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

Участие и в предишни издания на МОХ е взимал възпитаникът на Софийската математическа гимназия Дамян Францов, който през 2019 г. взе бронзов медал от 51-ата Олимпиада в Париж. На нея нашите ученици си тръгнаха общо с 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Домакин на 53-ата International Chemistry Olympiad 2021 ще бъде Япония.

 

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явава като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша - до сега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999* г. до 2020 г. нашите ученици са спечелили общо 56 медала: 5 златни, 12 сребърни и 39 бронзови(*Има пропуски в данните от 1968-1999)

Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

Тагове