КОМПЛЕКТ ЗЛАТО, СРЕБРО И БРОНЗ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР НА БАЛКАНИАДАТА ПО ИНФОРМАТИКА 2019

Между 09 и 14 септември в гръцката столица Атина се проведе 27-ата Балканска олимпиада по информатика. След като преди няколко седмици състезателите ни в младша възраст мериха сили с другите държави от полуострова, ред бе и на по-големите да блеснат.  На БОИ участие взеха 55 ученици от 13 страни.

Всяка година България затвърждава мястото си сред челните позиции - от Атина националният ни тим се завръща с 3 медала -  златен, сребърен и бронзов, както и една почетна грамота.

В неофициалното отборно класиране на тази Балканиада нашата страна се нарежда на трето място.

  • Мартин Копчев, 9 клас, ПМГ Габрово - златен медал
  • Виктор Кожухаров, 10 клас, МГ Русе - сребърен медал 
  • Андон Тодоров, 9 клас, СМГ - бронзов медал 
  • Александър Радославов, 11 клас, СМГ - почетна грамота

Ръководители на националния тим по информатика на тазгодишната Балканиада са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (МГ Ямбол и ОПКОСИС).

През август от Международната олимпиада (IOI 2019) в Баку пък информатиците се завърнаха с един златен, два сребърни и един бронзов медала. От там балканският шампион Мартин Копчев завоюва и сребърен медал, а Виктор Кожухаров бе окичен с бронз. 

 

Всички състезания и резултати следете на нашия олимпийски календар

Каним ви на научно-популярното събитие Science Bricks на 19 октомври в София Тех Парк, средствата от билетите за което са изцяло за СООПН и олимпийските отбори.

Тагове