Малки и големи наблюдаваха звездната нощ с телескопи с отборите по астрономия в София

Съботната вечер на 21 юли бе особено специална за избралите вечерната разходка из центъра на София. След супер успешното събитие през 2016 г., СООПН организира за второ по рода си наблюдение с телескопи заедно с отборите по астрономия и астрофизика.

Наблюденията бяха придружени с любопитни факти от Алексей Стоев – ръководител на олимпийския отбор по астрономия, а на пост до телескопите бяха самите състезатели по астрономия и астрофизика - Виктор Мирев, Васил Николов, Тодор Кюркчиев, Светлин Тотев, Владимира Иринчева и Калина Стоименова.

Събитието започна малко след 20 ч., когато телескопите бяха насочени към Луната, а след като Слънцето се скри, вперихме погледи към Юпитер и Сатурн, а малко преди полунощ дойде ред и на червената планета Марс. Опашки от желаещи да се докоснат до небесното вълшебство се извисяваха до четирите ни телескопа, а сред гостите имаше както младежи, така и родители с малки и по-пораснали деца. Въпроси като “Защо Плутон не е планета?” и “Защо Сатурн има пръстени?” се чуваха измежду ентусиазираната глъчка.


Непосредствено до телескопите бе поставена и дарителска кутия, където любителите на астромията допринесоха за подготовката и развитието на олимпийските отбори. В звездната нощ на 21 юли успяхме да съберем малко над 500 лв. в дарителската кутия! Благодарим на всеки, който отдели от времето и средствата си, за да подкрепи СООПН и младите астрономи. Ако все още не сте подкрепили отборите, можете да го сторите чрез съобщение с текст DMS OLYMP на номер 17 777, или разгледате и изберете някой от другите начини.

 

[Всички снимки разгледайте в нашата ГАЛЕРИЯ.]

 

Тагове