ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА 2020 (ONLINE)

Наскоро ви запознахме с актуалната ситуация за провеждането и организирането на международните олимпиади по природни науки този сезон. Европейската олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ) бе изначално предвидена за първата седмица на юни, а домакин трябваше да бъде Сату Маре, Румъния, но бе отменена заради световната епидемия.

Впоследствие организаторите съобщиха, че между 20 и 26 юли най-добрите физици на Стария континент ще се състезават онлайн. Крайният срок за регистрирането на петимата участници / държава, е 12 юли

Ръководителите на отборите по физика съобщиха за СООПН, че олимпиадата ще бъде в два тура - теоретичен и експериментален, като работата на учениците ще може да бъде наблюдавана в реално време в ZOOM-сесия. “Класирането за участие в Европейската олимпиада ще бъде въз основа на представянето в старшата възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.”, поясни проф. д.н. Виктор Иванов, председател на комисията за провеждане на Националната олимпиада по физика.

*Целия график за провеждане на националните кръгове из страната, прочетете тук

Състезателните дни са 20 и 21 юли (07:00 GMT), а закриващата “церемония”, разбира се - също онлайн, ще се състои на 26 юли, а медалите и наградите ще бъдат изпратени на ръководителите по пощата. 

Уставът на състезанието остава в сила непроменен, с изключение на т.4 и т.6 (виж тук). И все пак, да си припомним, че: всяка държава ще “изпрати” по петима свои представители; ще се допускат и гост участници от държави извън Европа. Организаторите допускат възможността да не се справят, ако твърде мното отбори се запишат, и се наложи да намалят бройката им. С предимство ще се считат всички онези, които са участвали и на някое от предишните три издания на ЕОФ, или са били записани за ЕОФ в Румъния.

Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участие 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 2019 (вкл), физиците ни са спечелили общо 15 медала от престижния европейски формат - 2 златни, 5 сребърни и 8 бронзови отличия.
 

Тагове