ТРЕТО МЯСТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИАДАТА ПО МАТЕМАТИКА 2020

Тазгодишната, 37-а подред Балканска олимпиада по математика (BMO/ БОМ), се проведе между 31 октомври и 05 ноември. Състезанието последва примера на останалите олимпиади от състезателния календар, и поради усложнената обстановка в страна и в света, БОМ 2020 се проведе дистанционно. В надпреварата участие взеха 18 отбора от 11 балкански държави и 6 държави гости, като домакинът Румъния участва с два отбора. 

Българският национален отбор се представи страхотно, спечелвайки следните медали:

  • Борислав Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София - златен медал (33 т.);
  • Мартин Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово -  златен медал (33 т.);
  • Диян Димитров, 12 клас, СМГ – сребърен медал (30 т.);
  • Къонг Виет До, 12 клас, СМГ - сребърен медал (30 т.);
  • Стефан Хаджистойков, 12 клас, СМГ – бронзов медал (22 т.);
  • Ангел Райчев, 11 клас, 125 СУ София – бронзов медал (22 т.).

В неофициалното отборно класиране България, заедно с Турция, зае 3-ото място със 170 точки, след Сърбия със 177 и Румъния със 176 точки.

Ръководители на отбора бяха д-р Стефан Герджиков (ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“), зам.-ръководител - доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ – БАН), а като наблюдател участва чл.-кор. Николай Николов (ИМИ – БАН).

Напомняме, че националите ни (с изключение на Ангел Райчев) участваха и на виртуалната Международна олимпиада по математика по-рано тази есен. Тогава българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала (1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти) към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание.

Малко преди това се проведе и Младежката Балканска олимпиада по математика (JBMO), на която, благодарение на спечелените 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медала, младежкият ни отбор зае първо място в отборното класиране!

 

Тагове