В Банско се открива Международната олимпиада по лингвистика с над 200 ученици от цял свят

На 24 юли, понеделник, в Банско официално се открива 20-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по лингвистика. В България ще се състезават над 200 ученици от близо 40 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Всяка година най-престижното състезание по лингвистика събира стотици ученици от цял свят за една седмица. Турнирът ще продължи до 28 юли, когато на церемония ще бъдат обявени медалистите от състезанието. Международната олимпиада по лингвистика започва именно от България преди 20 години, когато Боровец бе домакин на първия турнир.

Тази година за първи път България изработи изцяло нова система за регистрация на отборите за Международната олимпиада, обясни инж. Александър Велинов, който е основен инициатор за домакинството ни, председател на организационния комитет и постоянен член на Международния борд на олимпиадата. Тази система се разработва с подкрепата на МОН и ще бъде дарена на бъдещите организатори да я използват в следващите години. „С гордост можем да кажем, че нито една друга международна олимпиада няма подобен софтуер, който улеснява невероятно много комуникацията между нас, организаторите, от една страна, и отборите и журито – от друга“, поясни инж. Велинов.

Друго нововъведение на българските организатори тази година е да добавят два допълнителни дни, наречени „Дни на приятелството“. Целта е да се засили още повече социализацията между учениците. Инж. Велинов разкри, че „в първия ден ще се качим на Безбог, където ще се разходим и ще си направим пикник около езерото, а по-издръжливите могат да изкачат „Душевадката“ – стръмна пътека до билото, от което се открива невероятна гледка. Вторият от тези дни е за различни занимания – лекции, упражнения, беседи. Ще дадем възможност на всеки участник – състезател, ръководител, жури или доброволец – да сподели каквото знае и каквото според него е интересно в областта на лингвистиката.“

В почивния ден между индивидуалното и отборното състезания домакините са предвидили екскурзия за учениците до Рилския манастир, където ще има обяд на открито с обучение по български народни танци.

Гимназистите се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното – една задача за четири часа, като се работи в екип. Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

За 19 издания на олимпиадата българските ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. В отборния кръг на турнира до сега родните състезатели са завоювали 7 купи (2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови). Също така на българската сметка са записани и следните успехи: 3 купи за най-добро отборно представяне на индивидуалното състезание, 14 награди за най-добро решение и 27 почетни грамоти.

За да бъде възможно домакинството на толкова престижен турнир в България организаторите благодарят на МОН и община Банско, които са взели присърце това събитие и правят всичко възможно то да се превърне в наистина незабравимо преживяване от световно ниво.

Инж. Александър Велинов изказва благодарностите си към „Организационния комитет – д-р Росица Декова, Лора Динева и Любомир Златков, които почти денонощно работят, за да успеем да свършим всичко навреме и с необходимото качество. Към инициативния комитет – Елена Маринова, Алексей Христов и Божидар Божанов, които повярваха в идеята и подадоха ръка още в самото начало и без които бе невъзможно да стартираме организацията. И към всички наши бивши ученици и възпитаници – а сега вече приятели, които помагат извънкласната работа по лингвистика да бъде това, което е – изживяване без аналог по рода си, съчетаващо наука, приятелство, весели моменти и безброй социални контакти. И създаващо спомени за цял живот.“

Тагове