Златен медал на Международната олимпиада по астрофизика!

От 13-ти до 21-ви ноември на остров Пукет, Тайланд се проведе XI Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. В нея взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни по целия свят. Основни организатори на състезанието бяха Националният институт за астрономически изследвания на Тайланд (NARIT) и Министерството на образованието на Тайланд. Церемонията по откриването на олимпиадата бе под патронажа на нейно кралско Величество принцеса Маха Чакри Сириндорн.

            Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. За  съжаление облачното време не позволи на състезателте да направят наблюдателен тур под истинското небе, а само пред компютър в планетариум.

България бе представена от пет ученика, които спечелиха следните отличия:

  • Стефан Иванов – 11 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр Бургас – златен медал;
  • Бойко Борисов – 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – бронзов медал;
  • Петър Димитров – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София – почетна грамота;
  • Феодор Кономаев, 12 клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна;
  • Димитър Томов, 11 клас, МГ "Баба Тонка", Русе;

Забележителното е, че Стефан се нареди сред само десетте участника получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието! Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата. Постижението на Стефан не е изненадващо, тъй като преди две години той стана абсолютният първенец в XX Международна олимпиада по астрономия в гр. Казан, Русия.

Следващото издание на Международната олимпиада астрономия и астрофизика ще се проведе най-вероятно през месец септември 2018 г. в Иран, но това предстои да се уточни в следващите месеци.

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

Да пожелаем на учениците ни все по-големи успехи в бъдеще!

Отборът ни се прибира с полет от Доха за София в 20:25ч на 21-ви ноември.

Тагове