ЗЛАТО И БРОНЗ ОТ ОЛИМПИАДАТА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФИЗИКА В БЕЛАРУС

Между 23 и 30 ноември в Жемчужина, Беларус, се проведе VII-ата Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). България бе представлявана от двама от най-добрите си състезатели - Васил Николов и Иво Петров. След огромна конкуренция от 500 от най-добрите състезатели по физика (предимно от Русия), нашите момчета се завърнаха окичени съответно със златен и с бронзов медали. 

Българските участници са:

  • Васил Николов, 11 клас, ПМЧГ - златен медал
  • Иво Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Техен ръководител отново бе Никола Каравасилев, учител в ПЧМГ и Izzi Science for kids, и член на УС на СООПН.

Международната олимпиада по експериментална физика се провежда в три състезателни дни. Във всеки от тях участниците трябва да се справят с по две доста тежки експериментални задачи. Това изисква от тях да отлично боравене с наличната техника, добра теоретична подготовка и бързина.

И двамата български физици са участвали в немалко международни и европейски форуми, и са носители на множество медали. 12-класникът Иво Петров е двукратен сребърен медалист от тазгодишните олимпиади по физика и по математика, носител е на сребро от МОФ 2018 и 2 бронза от Европейската по физика 2019 и 2018. 

11-класникът Васил Николов е трикратен бронзов медалист от Международните олимпиади по астрономия (2017-2019) и носител на бронзов медал от тазгодишната Международна олимпиада по физика.

“Бих искал най-искрено да благодаря на всички, които подкрепиха нашето участие в това състезание! Освен, че се връщаме с медали, учениците ни натрупаха много практически опит, който ще им е изключително полезен вбъдеще.” споледи развълнуваният ръководител Никола Каравасилев след награждаването.

Участието на IEPhO 2019 бе възможно след успешна кампания за набиране на средства, и благодарение на Зебра АД (в лицето на г-жа Емилия Стефчева), г-жа Петя Манолова, г-н Венелин Добрев и всички други анонимни спонсори на отбора.

Източник: Никола Каравасилев, MediaBricks

 

Тагове